Palača Blenheim, ki je sicer odprta za javnost, je v kraju Woodstock v bližini Oxforda v Angliji, leta 1987 je bila vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Foto: EPA
Palača Blenheim, ki je sicer odprta za javnost, je v kraju Woodstock v bližini Oxforda v Angliji, leta 1987 je bila vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Foto: EPA
Film Wir sind am Leben (Živi smo), ki so ga lani snemali v Ljubljani, pripoveduje zgodbo o judovskih otrocih, ki so jih pred nacističnimi oblastmi skrivoma prepeljali čez slovensko območje v Italijo, od tam pa z ladjo v takratno Palestino. Foto: BoBo

Bistveno burnejših odzivov pa je deležna poteza filmske ekipe, ki snema peti del filma Transformerji, saj so se odločili zunanjost palače Blenheim - nekdanjega domovanja Winstona Churchilla - preobraziti v delovni štab Adolfa Hitlerja, in tako so na pročelju zgradbe izobesili zastave s svastikami.

Ta preobrazba lokacije za potrebe snemanja zadnjega filma Michaela Baya The Last Knight (Zadnji vitez), ki pride v kinematografe v juniju naslednjega leta, pa je najbolj razbesnela vojne veterane in nekdanje vojaške poveljnike.

Otoški vojni veterani na nogah
Polkovnik Richard Kemp, nekdanji poveljnik britanskih sil v Afganistanu, je za Sun povedal, da se sicer zaveda, da gre za film, vendar da je ta poteza na simbolni ravni resnično nespoštljiva do Churchilla in da se zato zagotovo obrača v grobu. Tony Hayes iz zveze veteranov Velike Britanije pa je dejal, da čuti, da so preživeli, ki so se bojevali v drugi svetovni vojni "zgrožen nad tem".

Ljubitelj kubanskih cigar in viskija
Nobelovec Winston Churchill, dvakratni predsednik vlade Združenega kraljestva, za kratek čas tudi pomemben vojni politik prve svetovne vojne, kot predsednik vojne vlade pa je prebil drugo svetovno vojno, je bil leta 1965 pokopan nedaleč od tod. Šlo je za enega najmnožičnejših pogrebov tistega časa in z izjemo Kitajske so vse države sveta poslale svojega predstavnika, dogodek pa so tudi predvajali po skoraj vsem svetu.

Za javnost odprta palača je danes v lasti Jamieja Spencer-Churchilla, daljnega sorodnika Winstona Churchilla. Je v kraju Woodstock v bližini Oxforda v Angliji, ki so ga gradili med letoma 1705 in 1724. Na Unescov seznam svetovne dediščine so ga vpisali leta 1987.