Pri nastanku slovensko-srbsko-nemško-avstrijskega filma Stevana Arsenijevića Ljubezen in drugi zločini, ki so ga predvajali na Berlinalu, je sodelovala slovenska produkcijska hiša Arkadena. Foto: NN
Pri nastanku slovensko-srbsko-nemško-avstrijskega filma Stevana Arsenijevića Ljubezen in drugi zločini, ki so ga predvajali na Berlinalu, je sodelovala slovenska produkcijska hiša Arkadena. Foto: NN
Anica Dobra
Srbska igralka Anica Dobra, ki dobro skriva, da je že pred leti praznovala 40. rojstni dan, ima na svojem družinskem drevesu tudi Slovence.

Na marketu, kjer je imel Filmski sklad Republike Slovenije zabavo, se je pokazalo, da so slovenski filmi 'vroča roba'. Poleg številnih distributerjev, ki se zanimajo za nakup oziroma ogled slovenskih filmov, se je zabave udeležila tudi sekretarka Evropske filmske akademije Marion Doring.

Včeraj pa je bil premierno prikazan slovensko-srbsko-nemško-avstrijski koprodukcijski film Stevana Arsenijevića Ljubezen in drugi zločini. Stevana Arsenijeviča poznamo kot dobitnika zlatega medveda za kratki film Atorzija, ki ga je produciral pokojni Jurij Košak znotraj produkcijske hiše Arkadena. Tudi tokrat Arkadena nastopa kot koproducent filma.

Nemška "posvojenka" Anica
Med Slovenci v ekipi sta se včerajšne premiere v razprodani dvorani ZOO Palast udeležila tudi direktor fotografije Simon Tanšek in koproducentka Katja Getov. Na tiskovni konferenci pa so film, poleg Stevana Arsenijevića, zastopali producent Herbert Schwering, producentka Gabriele Kranzelbinder, igralec Fedja Stojanov, mladi zvezdnik Vuk Kostič, legendarna igralka Milena Dravič in Nemcem najbolj znana igralka Anica Dobra. Anica Dobra je odraščala v Nemčiji in je v svoji karieri posnela prek 50 filmov, od tega več kot polovico v Nemčiji. Zato ne čudi, da je največ pozornosti nemških medijev požela prav ona, saj je bila leta 2005 nominirana za največjo nemško igralsko nagrado Die Goldene Kamera. Za vse slovenske gledalce, ki Anico Dobro poznajo bolj po filmskih vlogah v jugoslovanskih filmih, je zanimiv podatek, da je po materi Slovenka s priimkom Kranjc.

Svečane premiere Arsenijevičevega filma pa se je udeležil tudi starosta jugoslovanske kinematografije Dušan Makavejev, ki v okviru tečaja za mlade ustvarjalce Talent Campusa vodi diskusije in bo v okviru festivala prikazan tudi njegov celovečerni film WR Misterij organizma. Misterij organizma je bil več kot 20 let 'bunkeriran' film in je doživel premiero v takrat še skupni Jugoslaviji ravno v Ljubljani v času slovenske pomladi.

Slovenska produkcija se predstavi
V prihodnjih dneh bo na filmskem marketu na ogled film Inštalacija ljubezni režiserke Maje Weiss, Petelinji zajtrk Marka Naberšnika, Pokrajina številka 2 Vinka Möderndorferja in koprodukciji film makedonske režiserke Teone Mitevske Jaz sem iz Titovega Velesa. Torej se za Slovence Berlinale šele začenja.

Andrej Košak