Ob predstavitvi Scoresejevega filma bodo v Berlin prišli tudi Rolling Stonesi. Foto: EPA
Ob predstavitvi Scoresejevega filma bodo v Berlin prišli tudi Rolling Stonesi. Foto: EPA
Na berlinskem festivalu bo predstavljen tudi Madonnin režijski prvenec. Foto: EPA
Dokumentarec o Patti Smith je zrežiral Steven Sebring in Patti bo nastopila med festivalom. Foto: EPA

Otvoritveni film Berlinskega festivala bo namreč dokumentarec priznanega ameriškega režiserja Martina Scorseseja “Shine a light”. Dokumentarec “Shine a light” je bil posnet kar s 16 kamerami v dvorani Beacon Theatre v New Yorku v okviru turneje “A bigger bang”. Na dveh koncertih, ki sta potekala 19. oktobra in 1. novembra leta 2006 v New Yorku, so kot specialni gosti nastopili Jack White iz skupine White Stripes, Christina Aguilera in bluzovska legenda Buddy Guy.

Redki posnetki
V dokumentarcu „Shine a light“ se bo dalo videti tudi redke arhivske posnetke in dogajanje izza odra. Direktor fotografije Scorsesejevega dokumentarca je Richard Richardson, ki ga poznamo po celovečernih filmih Oliverja Stona „JFK“, „Natural born killers“ in Scorsesejevega „Aviatorja“. Martin Scorsese se po dobrih petih letih vrača na Berlinale, saj je njegov spektakel „Gangs of New York" leta 2003 zaključil festival. Zaključne prireditve se je takrat udeležil poleg producentov bratov Weinstein tudi zvezdnik Daniel Day Lewis. Tokrat pa festivalski direktor Dieter Kosslick obljublja prihod celotne skupine v zasedbi Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood in Charlie Watts.

Madonnin prvenec
Da pa poleg številnih filmskih zvezdnikov, ki so že potrdili prihod na rdečo preprogo, ne bodo The Rolling Stones osamljen primer v glasbenem svetu, se obeta tudi premiera režijskega prvenca svetovne pop ikone Madonne z naslovom „Filth and wisdom“. Madonnin debitanski film bo prikazan v programu Panorama. V okviru programa Panorama pa bo prikazan tudi dokumentarec o newyorški rockerici Patti Smith z naslovom „Patti Smith; Dream of life“.

Srečna naključja
Dokumentarec o Patti Smith je zrežiral Steven Sebring in Patti bo nastopila med festivalom, in sicer 8. februarja v dvorani Passionskirsche. Festival bo potekal med 7. in 17. februarjem, kar direktor festivala Dieter Kosslick ocenjuje kot srečno naključje, saj so bili nominiranci za oskarje razglašeni 22. janurja in bo zaradi tega obisk hollywoodskih zvezdnikov še večji. Spomniti pa se moramo, da je lansko leto simpatije občinstva in medijev v Berlinu pobrala bivša žena pevca Rolling Stonesov pevka Marianne Faithfull, ki je nastopila v filmu Sama Gabarskega „Irina Palm“ skupaj s srbskim igralcem Mikijem Manojlovičem.

Andrej Košak