Za distribucijo Sfinge skrbi kar del ekipe, ki je film posnela. Foto: Spletna stran filma
Za distribucijo Sfinge skrbi kar del ekipe, ki je film posnela. Foto: Spletna stran filma

Festival s polnim imenom Unnim Mountain Film Festival v tem katalonskem mestu sodi ob gorskih festivalih v kanadskem Banffu in italijanskem Trentu med največje tovrstne prireditve na svetu. Spada med festivale združenja International Alliance for Mountain Film, letos pa je bila to že njegova 29. izvedba. Devet festivalskih dni med 11. in 20. novembrom je obiskala velika množica ljudi, v tekmovalni program pa se je uvrstilo le 30 filmov iz 17 držav, so sporočili ustvarjalci Sfinge.

Skromen proračun, veliko gledalcev
V avgustu je Sfinga prejela nagrado za najboljši alpinistični film na 7. festivalu Inkafest v Peruju, v oktobru pa nagrado za najboljši dokumentarni film na 19. gorskem festivalu v slovaškem Popradu. Film Vojka Anzeljca in Gregorja Kresala je bil finalist tekmovalnega programa tudi v Banffu, kamor je bilo prijavljenih 310 filmov iz 34 držav, in v Kendalu v Veliki Britaniji. Tudi na 5. IMFFD-ju v Ljubljani aprila letos je film prejel nagrado občinstva in posebno nagrado žirije.

Film Sfinga, ki nima svojega distributerja, temveč za to skrbi kar del filmske ekipe, je po Sloveniji obiskal že več kot 60 različnih krajev. S skromnim proračunom 100.000 evrov je doslej naštel že 20.000 gledalcev.