Avstrijska premiera Cvitkovićeve komedije bo 8. oktobra. Foto: Slovenski filmski center
Avstrijska premiera Cvitkovićeve komedije bo 8. oktobra. Foto: Slovenski filmski center
Marko Mandić, Inferno
V posebnem pogramu z naslovom Družina za vedno - presežki bodo 9., 10. in 11. oktobra predvajali film Inferno. Foto: Željko Stevanić

Četrta izdaja festivala se je 1. oktobra začela z uspešno hrvaško-slovensko-srbsko koprodukcijo Zenit, ki mu je dan pozneje sledil glasbeni dokumentarni film Čas za improvizacijo, režiserjev Tine Lešničar in Janeza Stucina. V četrtek in petek si bodo lahko avstrijski gledalci premierno ogledali film Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkovića (produkcija Perfo), ki na festivalu sodeluje tudi kot član mednarodne žirije za kratke filme. Film bo na sporedu v posebnem programu z naslovom Prijatelji za vedno - presežki. V istem programu bo na sporedu tudi koprodukcija Postali bomo prvaki sveta, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

V posebnem pogramu z naslovom Družina za vedno - presežki bodo 9., 10. in 11. oktobra predvajali film Inferno, režiserja Vinka Möderndorferja, ki se bo prav tako udeležil avstrijske premiere svojega filma. V programu z naslovom Knjiga in film bo na sporedu film Čefurji raus!(2013), drugi film režiserja in pisatelja Gorana Vojnovića, ki bo 9. oktobra nastopil v knjigarni Philadelphiabrücke.

Na ogled tudi dva kratka filma
V programu kratkih filmov se bosta predstavila dva filma iz Slovenije: Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi režiserke Svetlane Dramlić, v produkciji Arkadene, in Svetlo črna režiserja Reneja Maurina, v produkciji AGRFT-ja.

Na festivalu bosta sodelovala tudi ustanovna člana glasbene skupine Laibach, ki sta imela v ponedeljek Masterclass z naslovom Zmaga pod soncem: fikcija in realnost.Za to priložnost sta bila na sporedu tudi dva dokumentarna filma, ki se ukvarjata s fenomenom Laibach: Prerokbe ognja (1996), režiserja Michaela Bensona in Razdružene države Amerike (2006), režiserja Saša Podgorška.