Takole je Lois leta 2000 pozirala za dražbo predmetov iz filmov o Bondu. Foto: EPA
Takole je Lois leta 2000 pozirala za dražbo predmetov iz filmov o Bondu. Foto: EPA

Vedno se mi je zdelo škoda, da po prihodu Timothyja Daltona, ki me je nasledil kot Bond, niso obdržali njenega lika.

Sir Roger Moore
Lik gospodične Moneypenny se je pojavi prav v vseh filmih o Bondu - z izjemo najnovejšega, Casino Royale.

Zanimiv podatek je, da je Lois Maxwell igrala v več "bondiadah" kot kateri koli izmed Bondov, vključno s Seanom Conneryjem in Rogerjem Moorom (večkrat kot ona, natančneje 17-krat, se je pojavil le tehnični izvedenec Q). Del kulta je bila od samega začetka: nastopila je že v prvem filmu, Dr. No iz leta 1962 in s Seanom Conneryjem ob strani. Igrala je gospodično Moneypenny, tajnico skrivnostne šefice M, ki je na tihem zaljubljena v agenta 007.
Kmalu je v filmih o Bondu postal nepogrešljiv vsaj en prizor z Jamesom in s tajnico, v katerem se je kar kresalo od spolne napetosti in spogledovanja - seveda pa svoje igre nista nikoli peljala nič dlje.

V Hollywoodu se pač ne smeš postarati
"Bila je čudovita oseba in popolna za to vlogo," je ob novici o igralkini smrti za BBC izjavil Roger Moore, ki je z Lois nastopil denimo v A View To A Kill (1985). "Vedno se mi je zdelo škoda, da po prihodu Timothyja Daltona, ki me je nasledil kot Bond, niso obdržali njenega lika. Bila je razočarana, da ni 'napredovala' do vloge M, v kateri bi se gotovo odlično odrezala." Bila je namreč stara že 58 let in studio jo je za film The Living Daylights nadomestil s 26-letno Caroline Bliss.

Iz Kanade v Britanijo in nazaj v novi svet
Maxwellova se je kot Lois Hooker leta 1927 rodila v Ontariu; slavo je začela okušati z občasnimi nastopi na radiu, pri 15 letih pa se je vpisala v vojsko in odšla v Veliko Britanijo. V štiridesetih letih se je nato preselila v Hollywood in za svojo vlogo v komediji That Hagen Girl (s Shirley Temple v glavni vlogi) dobila zlati globus za najboljšo mlado igralko. Poleg njenih antologijskih vlog v Jamesih Bondih velja omeniti tudi Kubrickovo Lolito (v stranski vlogi sestre Mary). Zadnjič smo jo na velikem platnu lahko videli leta 2001 v trilerju The Fourth Angel, v katerem sta nastopila tudi Jeremy Irons in Jason Priestley.

A. J.

Vedno se mi je zdelo škoda, da po prihodu Timothyja Daltona, ki me je nasledil kot Bond, niso obdržali njenega lika.

Sir Roger Moore