Vlogo Applovega guruja je prevzel priznani irsko-nemški igralec Michael Fassbender, ki se že omenja kot potencialni nominiranec za oskarja za glavno moško vlogo. Foto: EPA
Vlogo Applovega guruja je prevzel priznani irsko-nemški igralec Michael Fassbender, ki se že omenja kot potencialni nominiranec za oskarja za glavno moško vlogo. Foto: EPA
Aaron Sorkin
"Kar vidite, je dramatizacija več osebnih konfliktov, ki jih je imel v življenju, ti nekaj osvetljujejo, dajo vam sliko nečesa. Je pravična? Verjamem, da je. Moja vest je čista," je dejal scenarist Aaron Sorkin o Jobsovi filmski upodobitvi. Foto: EPA

Sorkin je po projekciji zatrdil, da je glede tega, kako je v filmu prikazal Jobsa, njegova "vest čista". V nagovoru, ki ga je imel ob evropski premieri na filmskem festivalu v Londonu, je scenarist priznal, da je uporabil določene manipulacija, da je lahko ustvaril film.

O Jobsu, ki je za rakom umrl leta 2011 v starosti 56 let, so leta 2013 že posneli film, naslovljen Jobs. Režiral ga je Joshua Michael Stern, Jobsa je upodobil Ashton Kutcher, vendar filmu niso bili naklonjeni ne kritiki ne gledalci.

Neizogibna dramatizacija
"Steve Jobs ni, kolikor mi je znano, imel sporov z istimi šestimi ljudmi 40 minut pred lansiranjem vsakega izdelka," je dejal Sorkin na tiskovni konferenci. "To je nedvomno piščeva domislica. Vendar menim, da se film dokoplje do nekaterih večjih resnic, pomembnejših od te, kaj se je v resnici dogajalo 40 minut pred lansiranjem izdelkov, kar zame ni snov za dramo. Kar vidite, je dramatizacija več osebnih konfliktov, ki jih je imel v življenju, ti nekaj osvetljujejo, dajo vam sliko nečesa. Je pravična? Verjamem, da je. Moja vest je čista."

Vlogo ustanovitelja tehnološkega velikana Apple je prevzel priznani irsko-nemški igralec Michael Fassbender, britanska oskarjevka Kate Winslet upodablja vodjo marketinga pri Macintoshu Joanne Hoffman. Soustanovitelja podjetja Apple Steva Wozniaka igra Seth Rogen, Jeff Daniels pa Johna Sculleya, nekdanjega izvršnega direktorja.

"Medtem ko je gospa Jobs, Laurene Powell, od samega začetka nasprotovala filmu, [njegova hči] Lisa Jobs ni, in ona je tista, ki je tudi upodobljena v filmu," je po poročanju Guardiana še dejal Sorkin.

Nekdanja Jobsova žena naj bi namreč pred začetkom snemanja uspešno prosila Christiana Bala in Leonarda DiCapria, naj ne bo prevzameta glavne vloge, ki jo je potem sprejel Fassbender, ki mu zdaj napovedujejo oskarjevsko nominacijo za najboljšo moško glavno vlogo. Tudi sicer filmu napovedujejo uspeh na oskarjih, poleg Fassbenderja se omenja še režiserja Dannyja Boyla, scenarista Sorkina in Kate Winslet, ki upodablja glavno protagonistko.

"Da, to je ta oseba"
Na filmski napovednik se je že pred časom pozitivno odzval Applov soustanovitelj Wozniak, po projekciji filma pa še več ljudi, ki so Jobsa osebno poznali. Med njimi tudi nekdanji Applov izvršni direktor John Sculley, ki ga v filmu upodablja Jeff Daniels. "[Sorkin je] briljanten scenarist," je dejal Sculley. "Čeprav morda [dialog] ni sestavljen iz povsem točnih besed, ki smo jih uporabljali, predstavlja vrsto dialoga, ki je sporočal: Da, to je ta človek".