Uvodni film festivala Grigris je delo Mahamata Saleha  Harouna, v Čadu rojenega ustvarjalca, živi in dela v Franciji, kamor se je preselil med državljansko vojno v osemdesetih letih. Foto: Kino Otok
Uvodni film festivala Grigris je delo Mahamata Saleha Harouna, v Čadu rojenega ustvarjalca, živi in dela v Franciji, kamor se je preselil med državljansko vojno v osemdesetih letih. Foto: Kino Otok
Branko Završan
Branko Završan se je za potrebe snemanja italijansko-hrvaške koprodukcije TIR priučil tovornjakarskega posla. Foto: EPA
Platna za jubilejni 10. mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema so razpeta, filmski projektorji se ogrevajo ... Foto: Nina Krivec

Prvi se bo občinstvu predstavil priznani režiser Mahamat Saleh Haroun, ki bo zbrane nagovoril po slovesni uvodni projekciji njegovega filma Grigris. Haroun, v Čadu rojeni ustvarjalec, živi in dela v Franciji, kamor se je preselil v osemdesetih letih.

Za njegove filme je značilno, da so pogosto mirni na površju, pod tem mirom pa vrejo zadrževani izbruhi jeze in melanholije. Ti vsekakor sodijo v tradicijo afriškega filma, ki se ukvarja z mestom filma v postkolonialni Afriki in posledično v postkolonialnem svetu. V filmu Grigris se na prefinjeno stiliziran, a realističen način poklanja vsem, ki z nasmeškom na ustnicah in neomajno voljo kljubujejo okrutnemu vsakdanu.

Od britanskih zvezdnikov pa vse do tihih zvezd avantgardnega filma
Poleg Harouna je na letošnjem bogatem seznamu gostov velikan indijskega filma Shaji N. Karun, nato skupina avtorjev, ki predstavljajo novi galicijski film, in skupina vzhajajočih predstavnikov nove generacije z območja. Pridružila pa se jim bodo še druga visokozveneča imena iz filmskega sveta.

Med njimi bo priljubljena in z bafto nagrajena britanska igralka Vicky McClure, ki je slavo dosegla v sodelovanju z režiserjem Shanom Meadowsom, med drugim v filmu To je Anglija. V Izoli se predstavlja s filmom Svengali, ki velja za očarljivo satiro garažnega razpoloženja in retrovideza. Ta film je avtor Trainspottinga Irvine Welsh pohvalil kot "enega izmed najbolj svežih in smešnih britanskih filmov po dolgem času". Z Vicky prihaja v Izolo tudi glavni igralec filma Jonny Owen, ki ga sicer poznamo po seriji Shameless, je pa tudi avtor kultne spletne serije Svengali, po kateri je bil pozneje ustvarjen film.

Med letošnjimi gosti je tudi domači ustvarjalni trojček v sestavi subtilnega kitarista Elvisa Šahbaza, slikarja in glasbenika Parideja Di Stefana in tihe zvezde slovenske filmske avantgarde Davorina Marca, ki se bo na Manziolijevem trgu predstavil z avdiovizualnim performansom (cre)AZIONE.

Slovenske barve bosta zastopala tudi izjemna, prav tako v tujini priznana ustvarjalca
Z italijansko-hrvaško koprodukcijo TIR, velikim zmagovalcem zadnje izdaje filmskega festivala v Rimu se bo predstavil Branko Završan, ki se je za potrebe snemanja celo priučil tovornjarskega posla in ustvaril igralski presežek. V filmu spremljamo življenje tovornjakarjev na evropskih avtocestah, ki postopoma izgubljajo povezavo z resničnostjo zunaj kabin svojih tovornjakov.

Naslednji pa je Kolja Saksida, ki nedvomno ustvarja presežke v polju animiranega filma. V njegovih kratkih stvaritvah nastopa možic Koyaa, ki je pobegnil iz urbanega sveta v samoto alpske krajine, kjer mu dela družbo skrivnostni črni krokar. Za najmlajše bo na sporedu Podmornica, v sklopu katere bodo med drugim predvajali Saksidove filme, zanje pa pripravlja tudi delavnico animacije v Sezamovem kotičku.

"Kratkometražci" mladih avtorjev
Prvi dan festivala prinaša tudi kratkometražne filme prve skupine mladih avtorjev sekcije Video na plaži: Otok za mularijo (Vesna Klančar), Za vsakega palica raste (Urban Saletinger), Morje (Nina Berdon), Sredozemski vranjek (Gregor Šubic), Variacije na lov na rakovice (Uroš Marolt), Pizdarije v Kopru (Diego Menendes), Poletje09 (Leja Hočevar), Vzhodno od Sonca, zahodno od Lune – zgodbe migracij (Marianna Vas), Albatrosi (Michael Kren), Razpotja kulture (Relja Pekić).

Otok v Ljubljani
Na ljubljanski izpostavi festivala v Kinodvoru bodo med drugim predvajali Osamljeno ženo Satyajita Raya. V Slovenski kinoteki bodo na sporedu Fruhaufovi kratki filmi v sklopu Kino-integral.

V galeriji Salsaverde v Izoli pa Kino Otok spremlja še razstava fotografij, ki je že bila na ogled v Ljubljani. Naslovljena je Po resničnih dogodkih, razstavljene pa so fotografije, posnete na prvih devetih izdajah festivala.

Organizatorji pa dodajajo še, da se bomo do nedelje "na Kino Otoku srečevali in družili z avtorji, ki s svojim delom usmerjajo naš pogled globoko v ves zapleteni kontekst, katerega del smo. Četudi se film kdaj zazdi kot utopija oddaljenega sveta, je filmsko platno lahko ves svet – naš svet, mimo katerega nočemo in ne smemo živeti."