Morda se komu zdijo samo preproste pravljice, a Stan Lee svoje stripe pogosto uporablja kot prostor za tematizacijo družbenih vprašanj; Možje X so na primer metafora za diskriminacijo. Foto: Reuters
Morda se komu zdijo samo preproste pravljice, a Stan Lee svoje stripe pogosto uporablja kot prostor za tematizacijo družbenih vprašanj; Možje X so na primer metafora za diskriminacijo. Foto: Reuters
Rodil se je kot Stanley Martin Lieber. Psevdonim si je nadel, ker je "mislil, da bo nekoč napisal naslednji veliki ameriški roman" in ni hotel uporabiti svojega pravega imena na "trapastih malih stripih". Foto: Reuters
Prizor iz trgovinice Akira Comics v Madridu, ki so jo lastniki spremenili v "Sikstinsko kapelo stripov", Stan Lee je v novi poslikavi seveda zasedel božjo vlogo. Foto: EPA

91-letni Stan Lee, ki mu pripisujemo izum ikoničnih superjunakov in začetek megalomanskih pripadajočih franšiz, kot so Spider-Man, Iron Man, Maščevalci in Možje X, na stara leta večino svoje ustvarjalne energije vlaga v eno samo vejo imperija, Stan Lee's Kids Universe. Prek različnih medijev - stripov, televizije in digitalnih platform - otrokom ponuja vedno nove like in vsebine.

Poučne, a ne pridigarske zgodbice
Nazadnje se je družbi junakov pridružil Dex T-Rex, navihan majhen moder dinozaver, ki se mora naučiti, da imajo njegova nepremišljena dejanja lahko negativen vpliv na druge; strip Dex T-Rex: The Mischievous Little Dinosaur, ki je namenjen otrokom, mlajšim od 10 let, je spisala in ilustrirala še neznana avtorica Katya Bowser. "Otroci pri teh letih uživajo v vsaki zgodbi, v kateri se dogajajo zanimive stvari, ampak ali ni še toliko bolje, če lahko vanjo stlačiš še moralni nauk?" je Lee pripomnil na podpisovanju knjige, ki se ga je udeležil v Los Angelesu. "Treba pa je to narediti na zabaven, ne pa na pridigarski način."

V knjigarno se je za podpisovanje zgnetlo več kot sto ljudi, starih in mladih, ki so vsi prišli zato, da bi videli Leeja. V zadnjih letih je po zaslugi Marvelovih filmov in franšiz, kot so Kapitan Amerika, Thor in Varuhi galaksije (Lee ima v praktično vsakem miniaturno t. i. cameo vlogico), svojo lojalnost studiu, ki je sicer v Disneyjevi lasti, pripisala še cela četa novih oboževalcev. "Zaradi uspeha teh filmov me pozna veliko ljudi, ki so, če se lotim česa novega, temu pripravljeni dati priložnost," je realističen Lee.

Vse manj spregledane ljubiteljice stripov
Levji delež Marvelovih filmov ima moške protagoniste in tako kritiki kot oboževalci so v zadnjem času že večkrat zahtevali, naj se vrstam pridružijo novi ženski liki. Leejevi stripi za otroke imajo sicer pogosto v glavnih vlogah živali, a njihov oče vseeno obljublja, da "bodo seveda imeli predstavnike vseh različnih vrst ljudi".

Oktobra bodo pri Marvelu enega svojih osrednjih likov, Thora, zamenjali z žensko; s to potezo najverjetneje skušajo priti naproti vse številnejšim dekletom v vrstah svojih oboževalcev.

Leejevo podjetje POW (Purveyors of Wonder) Entertainment za izdaje pod okriljem Kids Universe večinoma išče nove, še vzhajajoče avtorje in ilustratorje. Med drugim so do zdaj izšle že Monsters vs. Kittens, Hero Petz in Rockstar Super Diva, ki cilja predvsem na deklice.

Lee je prepričan, da se bo vse te like dalo preseliti na film in televizijo; za naslednje leto tudi že pripravlja igran projekt. "Vedno sem skušal ustvarjati zanimive in provokativne zgodbe, ki bi obdržale pozornost bralca," je Leejev preprosti recept.

Četa stripovskih franšiz raste
V povezavi z napovedanimi Marvelovimi filmi - Disney ima urnik sestavljen že do konca leta 2019 - se Lee veseli predvsem prihoda novih junakov na veliko platno; to so v prvi vrsti Doctor Strange, Black Panther in Ant-Man.