Sufražetke so bile prve ženske, ki so se množično borile za enakopravnost žensk. Foto: Promocijsko gradivo
Sufražetke so bile prve ženske, ki so se množično borile za enakopravnost žensk. Foto: Promocijsko gradivo
Emmeline Pankhurst
Emmeline Pankhurst (1858-1928), ki jo v filmu upodablja Meryl Streep, je vodila boj za volilno pravico žensk. Tukaj je na sliki iz leta 1913. Foto: Wikipedia
Ob dnevu žena si lahko na Televiziji Slovenija ogledate tudi dokumentarno oddajo o pomembnih slikarkah v zgodovini umetnosti. Na fotografiji slika znamenite baročne umetnice Artemisie Gentileschi (1593–1653).
Ob dnevu žena si lahko na Televiziji Slovenija ogledate tudi dokumentarno oddajo o pomembnih slikarkah v zgodovini umetnosti. Na fotografiji slika znamenite baročne umetnice Artemisie Gentileschi (1593–1653). Foto: Wikipedia

Politična drama v režiji Sarah Gavron po scenariju Abi Morgan se tako osredotoča na gibanje sufražetk v poznem 19. stoletju. Carey Mulligan upodablja glavno protagonistko, ki ni osnovana na resnični osebi, medtem ko Meryl Streep nastopa v vlogi resnične zgodovinske osebe, in sicer vodje gibanja Emmeline Pankhurst.

V leta 2015 posnetem filmu Sufražetke igrajo še Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, Anne-Marie Duff, Ben Whishaw, Grace Stottor, Geoff Bell in drugi.

Emmeline Pankhurst (1858-1928) je ustanovila skupino žensk, ki si je prizadevala za pridobitev volilne pravice. Nato je nekaj časa preživela v zaporu zaradi napada na policista in igrala veliko vlogo pri reformaciji britanskega volilnega sistema v letu 1918.

Iz morbidne pralnice na volišče
V Sufražetkah sledimo zgodbi mlade Maud Watts, katere življenje je nadvse turobno. Poleg skrbi za revno družino doživlja vsakodnevna ponižanja na delu v pralnici. Maud, čeprav ni izobražena, navdihnejo govori odločne Emmeline, ki se zavzema za pravice žensk.

Patriarhalna družba seveda nima posluha za tovrstna prizadevanja, zato se Maud pridruži skupini žensk, ki načrtujejo nasilen upor proti oblasti. Tako na kocko postavijo ne le svoja življenja, temveč tudi ugled in prihodnost lastnih družin.

Film Sufražetke si lahko v okviru Filma tedna ogledate drevi ob 20.05 na 1. programu Televizije Slovenija.


Ob 23.05 na TV SLO ne zamudite francoske dokumentarne oddaje Slikarke - 400 let boja:

V pogovoru o slikarstvu takoj pomislimo na Leonarda da Vincija, Rembrandta, Turnerja, Moneta …Toda ali se ob imenih, kot sta Artemisia Gentileschi ali Rosa Bonheur, sploh zamislimo?
Slikarke so umetnostni zgodovinarji kljub nadarjenosti dolgo ignorirali, ljudje niso vedeli o njih ničesar. Artemisia je premagala številne ovire in naposled so jo moški kolegi priznali. Angelika Kauffmann je bila dovolj nadarjena, da je postala ena od ustanoviteljev Royal Academy of Arts. Suzanne Valandon je izzivala s podobami ženskega telesa.

Arhivi in intervjuji s strokovnjaki osvetljujejo življenjske zgodbe in mojstrovine teh žensk, ki so živele med 16. in 20. stoletjem. Kdo so in kakšen je njihov prispevek k umetnosti?