Johnson se je v filmu Časovna zanka poigraval s konceptom prostora in časa; zamislil si je namreč paradoks, po katerem mora prihodnja različica Josepha Gordona Levitta odpotovati v preteklost in ubiti mlajšega sebe. Foto: EPA
Johnson se je v filmu Časovna zanka poigraval s konceptom prostora in časa; zamislil si je namreč paradoks, po katerem mora prihodnja različica Josepha Gordona Levitta odpotovati v preteklost in ubiti mlajšega sebe. Foto: EPA
Harrison Ford
Vojne zvezd so že zahtevale prvo žrtev. Harrison Ford si je na snemanju nogo zlomil tako nesrečno, da je potreboval operacijo; do nadaljnjega bo tako prisiljen okrevati. Foto: Reuters

Od šestih novih delov sage Vojna zvezd, ki so napovedani za prihodnjih šest let, jih ima pet že izbrane scenariste in režiserje. To so J. J. Abrams, Lawrence Kasdan, Gareth Edwards, Josh Trank in zdaj še Rian Johnson, ki bo režiral in napisal scenarija za osmo in deveto epizodo serije, ki bo kmalu praznovala svojo 40-letnico.

Abrams ostaja na čelu prvega napovedanega filma (epizoda VII prihaja prihodnje leto), za scenarij pa je na pomoč poklical Kasdana. Edwards (pravkar smo lahko videli njegovo Godzillo) in Trank bosta režirala za zdaj še nenaslovljena t. i. spin-off filma (napovedana sta za leti 2016 in 2018), medtem pa Johnson leta 2017 dogajanje na prvi tir vrača z Epizodo VIII. Za deveti del bo nato pripravil osnutek, ni pa še uradno potrjen kot scenarist ali režiser.

Čeprav Johnson za seboj še nima ogromne filmografije, pa je gotovo med bolj "avantgardnimi" režiserji za tako megalomansko franšizo; izstopajo film noir Brick, kriminalna komedija Brata Bloom in seveda znanstvena fantastika Časovna zanka (Looper). Tri epizode, ki jih je režiral za serijo Kriva pota, so mu prinesle nagrado režiserskega ceha.

Čeprav vesti studio še ni uradno potrdil, pa je že sprožila cel val navdušenja in špekulacij na spletnih forumih. Sam Johnson pri vsem skupaj sodeluje le z namigi: tvitnil je izsek iz filma The Right Stuff (1983), v katerem lik Scotta Glena moli: "Ljubi Bog, prosim, naj tega ne zaj***m."

J. J. Abrams medtem - čeprav si je Harrison Ford že takoj na začetku zlomil nogo - že s polno paro snema sedmo epizodo. Znane podrobnosti o filmu so pičle, ve pa se, da se vračajo zvezde izvirne sage (Harrison Ford, Carrie Fisher in Mark Hamill), tokrat v družbi novih obrazov (Adam Driver, Lupita Nyong'o, Max von Sydow in Andy Serkis). "Hkrati čudovito in nadrealistično je gledati, kako bodo ta svet spet oživili njegovi prvotni prebivalci in briljantni novi igralci," je Abrams izjavil ob razglasitvi igralske zasedbe.

Tatooine v emiratu
Prejšnji mesec je na dan pricurljalo, da ekipa snema v Abu Dabiju, kjer najverjetneje skušajo poustvariti peščeno pokrajino Skywalkerjevega rodnega planeta Tatooine. Zgodba se dogaja 30 let po dogodkih iz Jedijeve vrnitve (1983).