Dar Fur arabsko pomeni 'domovina Furov'. Furi domujejo v darfurskem gorovju Džebel Mari, kjer so največje sudanske zaloge vode. Foto: Agencija GiEDON
Dar Fur arabsko pomeni 'domovina Furov'. Furi domujejo v darfurskem gorovju Džebel Mari, kjer so največje sudanske zaloge vode. Foto: Agencija GiEDON
Tomo Križnar in Maje Weiss
Režiserja in scenarista filma sta filmska režiserka Maja Weiss, ki se je med drugim predstavljala s filmom Instalacija ljubezni, in Tomo Križnar. Foto: Agencija GiEDON
Dar Fur
Film vključuje tudi posnetke Križnarjevih pogovorov z glavnimi voditelji upornikov, z begunci in civilnim prebivalstvom. Foto: Agencija GiEDON

V Palais D na canski filmski tržnici je bila namreč svetovna premiera celovečernega dokumentarnega filma Darfur – vojna za vodo (Dar Fur – War for Water). V filmu, pod katerega se Križnar in Weissova podpisujeta kot režiserja in scenarista, pri njegovem nastajanju pa je sodelovala tudi producentka Ida Weiss (Bela film), se osredotoča na Križnarjevo mirovno misijo v Darfurju.

Ta je potekala od februarja do septembra leta 2006, ko je sudanska vlada humanitarnega aktivista in posebnega odposlanca takratnega slovenskega predsednika Janeza Drnovška obtožila vohunstva in zaprla za poldrugi mesec.

Kot sporočajo ustvarjalci projekta, gre za prvi film o Darfurju, ki predstavlja razmišljanja in dogajanja med uporniki pred podpisom mirovnega sporazuma med sudansko vlado in edinim podpisnikom, samooklicanim voditeljem SLA (Sudan Liberation Army) Minni Arcuo Minawijem maja leta 2006 v Abudži v Nigeriji in po njem. Genocid nad Darfurci pa se je nadaljeval že tri dni po podpisu mirovnega sporazuma.

Vojna za glavni vir življenja
V film so vključeni posnetki, ki jih je Križnar ujel, medtem ko je upornikom različnih frakcij SLA predstavljal slovensko mirovniško pobudo. S kamero je snemal pogovore z glavnimi voditelji upornikov, begunci in civilnim prebivalstvom.

Po oceni filmarjev so ti posnetki neprecenljive dokumentarne in zgodovinske vrednosti, saj prikazujejo, da "vojna v Darfurju ni le vojna Darfurcev proti marginalizaciji ter arabskemu, azijskemu in ameriškemu pohlepu po nafti, ampak je predvsem vojna za vodo." Prav v darfurskem gorovju Džebel Mari, kjer domujejo največje žrtve vojne Furi, so namreč največje sudanske zaloge vode.

Z glasbo Tomaža Pengova in Chrisa Eckmana
Film, ki je bil posnet zato, da bi pomagal doseči mir v Darfurju, je nastal v koprodukciji s TV Slovenijo in finančno pomočjo Filmskega sklada RS. Zanj pa je zaslužen še montažer Peter Braatz, ki se je na lanskem LIffu predstavljal s filmom Človeška ribica in se v svoji karieri lahko pohvali s sodelovanjem pri filmih Wima Wendersa in Davida Lyncha. Glasbo je prispeval ameriški glasbenik skupine The Walkabouts Chris Eckman, naslovna skladba pa je delo Tomaža Pengova. V Sloveniji se bo film predstavil oktobra na Slovenskem filmskem festivalu.

M. K.