Nekateri Poljaki verjamejo, da so krivci za nesrečo Rusi. Foto: EPA
Nekateri Poljaki verjamejo, da so krivci za nesrečo Rusi. Foto: EPA
Obletnica
Takole so na Poljskem zabeležili eno od obletnic tragedije. Foto: Reuters

Poljski producent Maciej Pawlicki je tako povedal, da bodo snemanje začeli v kratkem, premiera pa je napovedana za 10. april prihodnjega leta, torej na četrto obletnico nesreče. Ustvarjalci filma se ne nameravajo ozirati ne na teorije zarote ne na uradne razlage nesreče, temveč želijo predstaviti izmišljeno zgodbo o iskanju vzroka za nesrečo.

To pa ni prva napoved ekranizacije zadnje v vrsti poljskih nacionalnih tragedij. Septembra je svojo verzijo filma napovedal režiser Antoni Krauze, ki se je med drugim podpisal tudi pod film Črni četrtek, zgodbo o pokolu stavkajočih delavcev leta 1970. Poljski minister za kulturo Bogdan Zdrojewski je po poročanju poljskih medijev malo pred novim letom sicer izjavil, da je za tovrsten podvig še prezgodaj: "Filmi o ljudeh in dogodkih, spomin na katere je še svež, so zelo težavni," je dejal. Krauze je namreč prepričan, da so bile v napad vpletene ruske obveščevalne službe, zaradi česar je ministra zaskrbela možnost vnovične politizacije dogodka in zaostritev odnosov z Rusijo.

Poročilo izključilo sabotažo
Nesreča tupoljeva 154, v kateri je umrl tudi poljski predsednik Lech Kaczynski, se je zgodila 10. aprila 2010 pri Smolensku v Rusiji. V strmoglavljenju so umrli vsi člani poljske delegacije, ki je bila namenjena na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih vojakov v Katinskem gozdu.

Poljsko poročilo iz julija 2011 je krivdo za nesrečo pripisalo slabo izurjeni posadki letala. Večji del krivde so pripisali poljski strani, manjši pa tudi Rusiji, kjer se je letalo ponesrečilo v gosti megli. Izključili so možnost sabotaže in pritiskov na posadko, naj pristane kljub slabemu vremenu. Ruska preiskava je po drugi strani ugotovila, da je bila posadka pod "psihološkim pritiskom", naj pristane v slabih vremenskih razmerah.