Kristjani v Pakistanu so prepričani, da film žali njihova čustva. Foto: EPA
Kristjani v Pakistanu so prepričani, da film žali njihova čustva. Foto: EPA
Plakat za film Da Vincijeva šifra
Tudi Vatikan si je močno prizadeval, da filma ne bi predvajali. Foto: AFP

Napoved prihoda filma je najprej sprožila proteste majhne krščanske skupnosti v državi, pozneje pa se je v zadevo vmešala tudi politika. Tako je kulturni minister Gulam Džamal film, posnet po istoimenski knjižni uspešnici, ki obravnava tudi teorijo o tem, da sta bila Jezus in Marija Magdalena poročena in imela potomce, označil za bogokleten.

Predstavnik kulturnega ministrstva Džalil Abas pa je dejal: "Film je za vse religije svetoskrunski, zato smo sprejeli odločitev, da ga prepovemo." Vlada je že nekaj časa premišljevala o prepovedi tako filma kot tudi knjige Dana Browna, ki jo Pakistanci lahko prebirajo že nekaj časa.

Šifrin pohod zaustavili že Indijci
Že predtem pa je prepoved sprejelo tudi kar nekaj indijskih zveznih držav, kjer so se za prepoved predvajanja filma odločili, čeprav na državni ravni o tem niso razmišljali. Oblasti štirih zveznih držav - Pandžabi, Tamil Nadu, Andra Pradeš in Megalaja - so predvajanje Da Vincijeve šifre prepovedale zaradi pritožb lokalnih krščanskih voditeljev, ki so trdili, da film lahko prizadene religiozna čustva krščanske skupnosti. Menili so celo, da lahko zaradi filma nastanejo demonstracije in nemiri v državi.

Film pa ni vznemiril le krščanskih skupnosti v indijskih zveznih državah in Pakistanu, pač pa se zdi sporen tudi drugim verskim skupinam.