Kate O'Mara so bile na kožo pisane vloge spletkarskih hudobnic. Foto:
Kate O'Mara so bile na kožo pisane vloge spletkarskih hudobnic. Foto:
Dinastija v svojih zlatih časih.

Igralka je po krajši bolezni danes zjutraj preminila v domu za ostarele v Sussexu. "Bila je izjemna; v njej se je skrivala neverjetna ljubezen do gledališča in igre," je pokojnici v spomin že izjavil njen agent. "Ugasnila je bleščeča zvezda; Kate bodo pogrešali vsi, ki so jo poznali in delali z njo."

O'Mara je pred kamerami začela nastopati že v šestdesetih, a najpomembnejše in najdlje trajajoče vloge je dočakala šele v osemdesetih. Poleg Dinastije je bila tu še vloga v BBC-jevi seriji Howard's Way (ki so ji Angleži pravili kar "Dallas na morju"), in prva različica kultne serije Doctor Who, kjer je bila odpadnica Rani. Še lani, ko so Britanci praznovali 50-letnico serije Doctor Who, je v intervjuju povedala, da bi svojo vlogo z veseljem ponovila: "Spomnite se samo Grimmovih pravljic, v katerih je stara ženska pogosto osrednji zlikovec. Ne vem, zakaj, ampak tako je. Mislim, da bi bilo to idejo treba raziskati."

Bila je tudi Ab-Fab
V devetdesetih letih je O'Mara v komični nanizanki Absolutely Fabulous nastopala kot Jackie, sestra lika Joanne Lumley. V zadnjem času so jo Britanci lahko videli še v žajfnici Benidorm in gledališki uprizoritvi Smrti na Nilu Agathe Christie.

Igralka je v svojem življenju napisala tudi dva romana in izdala dve biografiji. Lani je morala prebroditi tudi osebno tragedijo: samomor je naredil njen 50-letni sin, čigar truplo so našli šele po treh tednih.