John Guillermin je bil britanski režiser, scenarist in producent, ki je najpogosteje snemal visokoproračunske, akcijske projekte. Foto: IMDb
John Guillermin je bil britanski režiser, scenarist in producent, ki je najpogosteje snemal visokoproračunske, akcijske projekte. Foto: IMDb
The Towering Inferno
Paulu Newmanu je bilo menda žal, da je sprejel vlogo v filmu, saj se je prav tukaj rodila velika tekmovalnost med njim in Stevom McQueenom. McQueen je menda zahteval, da imata njuna lika popolnoma enako število replik, čeprav se on (gasilec) pred kamero pojavi šele na sredini dogajanja.

Režiser je umrl v nedeljo na svojem domu v bližini Los Angelesa. Njegova žena Mary ga je opisala kot občutljivo in strastno osebo. Dočakal je 89 let.

Guillermin se je francoskim staršem rodil 11. novembra 1925 v Londonu. Obiskoval je Univerzo v Cambridgeu, nato pa se je pridružil kraljevim letalskim silam. Na režisersko pot je stopil z ustvarjanjem dokumentarnih filmov, leta 1950 pa se je preselil v Hollywood, da bi se preizkusil v režiji igranih filmov.

Njegovi prvi filmi, denimo Airport (Letališče) ali pa The Poseidon Adventure (Pozejdonova dogodivščina), so naleteli na slab odziv, nato pa je za film Peklenski stolp (The Towering Inferno) na kup zbobnal zvezdniško zasedbo - in uspel. Film o požaru v 135. nadstropju stolpnice še danes velja za klasiko v žanru filmov katastrofe, oskarje je dobil za fotografijo, montažo in najboljšo izvirno pesem.

Leta 1976 je Guillermin posnel akcijsko različico King Konga, v katerem sta nastopila Jeff Bridges in Jessica Lange, za katero je ta vloga pomenila preboj k slavi. Slovenskemu kinotečnemu občinstvu je najbolj znan po filmu Smrt na Nilu, ki velja za eno boljših filmskih adaptacij kakega romana Agathe Christie. V filmu so nastopili Peter Ustinov, Jane Birkin in Lois Chiles.

Svoj zadnji film, nadaljevanje King Konga z naslovom King Kong Lives (King Kong živi), je režiser posnel leta 1986.