Zadnje leto predsedovanja Akademiji je Tom Sherak nominirance za oskarje razglasil z igralko Jennifer Lawrence. Foto: EPA
Zadnje leto predsedovanja Akademiji je Tom Sherak nominirance za oskarje razglasil z igralko Jennifer Lawrence. Foto: EPA
Zadnje leto predsedovanja Akademiji je Tom Sherak nominirance za oskarje razglasil z igralko Jennifer Lawrence.
Leto prej v družbi oskarjevke Mo'Nique. Foto: EPA

Med 17-letnim delovanjem v studiu v 20th Century Fox je bedel nad filmskimi uspešnicami, kot so Osmi potnik, Titanic, Wall Street in Umri pokončno. Akademijo je vodil med letoma 2009 in 2012. Filmski svet že izreka sožalje družini producenta, ki je malo pred smrtjo dobil svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih, vendar pa se ni zmogel udeležiti odkritja.
Tomu Sheraku pripisujejo zasluge za dvig zanimanja gledalcev za vsakoletno podelitev dragocenih zlatih kipcev, prav tako je podprl razširitev kategorije za najboljši film leta, s čimer je dobilo priložnost več kot pet naslovov. Prizadeval si je tudi za ustanovitev novega filmskega muzeja Akademije, katerega odprtje je napovedano za leto 2017.
Tom je pravi junak naših življenj, je o strastnem ljubitelju filmov zapisala njegova družina, po poročanju BBC-ja pa ga je opisala tudi kot "ljubečega moža, očeta, brata, prijatelja in pravega človeka za nasvet".
Direktor Akademije Dawn Hudson je o svojem mentorju in prijatelju dejal, da se je imel izjemen vpliv tako na usmerjanje Akademije kot nanj osebno. "V več kot trideset letih, kolikor sem poznal Toma, nikoli ni omahoval v svoji strastno podpori in naklonjenosti filmskemu svetu, Akademiji, družini in prijateljem," pa je o Sheraku dejala trenutna predsednica organizacije Cheryl Boone Isaacs.
Filmski car Los Angelesa
20th Century Fox je vodil do leta 2000, zatem pa z nekdanjim predsednikom Disneyja Joejem Rothom nadaljeval v Revolution Studios. Septembra lani ga je losangeleški župan Eric Garcetti imenoval za prvega mestnega "filmskega carja", nekakšen vezni člen med kalifornijskimi zakonodajalci in filmsko industrijo z nalogo, da bi zmanjšal upad filmske produkcije v mestu.