Means je lani sporočil, da ima raka, ki se ga ne da več operirati. Povedal je tudi, da je opustil klasična zdravila in poskusil tradicionalno indijansko zdravljenje. Foto: 20 Century Fox
Means je lani sporočil, da ima raka, ki se ga ne da več operirati. Povedal je tudi, da je opustil klasična zdravila in poskusil tradicionalno indijansko zdravljenje. Foto: 20 Century Fox

Igralec, ki je bil nekoč aktivist Ameriškega indijanskega gibanja (American Indian Movement), je leta 1973 pomagal voditi indijansko "okupacijo" Wounded Kneeja v zvezni državi Južna Dakota. Prav v tej državi je po poročanju BBC-ja umrl na svojem ranču, predstavniki indijanskega plemena Oglala Sioux pa so njegovo smrt označili za veliko izgubo. Means je bil poročen štirikrat in je bil oče desetih otrok.

Manj uspešen kot politik, uspešnejši kot igralec
Russell Means je bil od konca šestdesetih let član Ameriškega indijanskega gibanja in je bil dejaven tudi pri mednarodnem gibanju za pravice avtohtonih prebivalcev. Sodeloval je pri 71-dnevnem zavzetju mesta Wounded Knee, ki ima seveda tudi močno zgodovinsko simboliko. Z njim je gibanje protestiralo proti koruptivno izbranemu predstavniku plemena. Russell Means je bil tudi sporna osebnost, saj se je namigovalo, da je bilo Ameriško indijansko gibanje leta 1975 vpleteno v umor aktivistke Annie Mae Aquash, ki naj bi jo člani gibanja umorili, ker so posumili, da je izdajala informacije FBI-ju. Primer ni dobil sodnega epiloga.

Means je politično sodeloval tako lokalno kot na višjih ravneh. Neuspešno se je potegoval za mesto predsednika svojega plemena in leta 1988 celo za nominacijo libertarne stranke za ameriškega predsednika. Veliko uspešnejši kot v političnih ambicijah je bil že s svojo prvo filmsko vlogo v uspešnici Poslednji Mohikanec. Pozneje je igral tudi v filmu Rojena morilca (Natural Born Killers) režiserja Oliverja Stona in posodil glas indijanskemu poglavarju Powhatanu v Disneyjevem animiranem filmu Pocahontas iz leta 1995.