Madeleine LeBeau je v romantični drami Casablanca nastopila kot Yvonne, dekle Ricka Blaineja. Foto: YouTube
Madeleine LeBeau je v romantični drami Casablanca nastopila kot Yvonne, dekle Ricka Blaineja. Foto: YouTube

Igralka, ki je po navedbah družine umrla 1. maja, se je rodila leta 1923 v bližini Pariza. Leta 1940 sta z možem, prav tako igralcem, Marcelom Daliem, zapustila okupirano Francijo. Začasno sta se ustalila v Hollywoodu, kjer sta leta 1942 oba dobila vlogo v Curtizovi Casablanci.

LeBeaujeva je igrala Yvonne, zavrnjeno dekle glavnega protagonista Ricka Blaineja, ki ga je v ovekovečil Humphrey Bogart. V drami, ki se dogaja med drugo svetovno vojno v Maroku, glavno žensko vlogo pa je v njej odigrala Ingrid Bergman, je prav LeBeaujeva vzkliknila: "Vive La France", ko so v znamenitem prizoru gostje Rickove kavarne s petjem marseljeze preglasili pojoče nemške vojake.

Po Casablanci je nastopila še v dveh hollywoodskih filmih, po koncu vojne pa se vrnila v Evropo. Tam nastopila v več filmih francoskega novega vala, leta 1963 pa tudi komični drami Federica Fellinija Osem in pol.

Francoska ministrica za kulturo Audrey Azoulay je igralko ob slovesu označila za "svobodno žensko, ki je presegala vzorce in oplemenitila vsako vlogo v filmih izjemnih režiserjev, ki so ji bile zaupane".