Film
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Leta 1979 sta se Margot Kidder in Christopher Reeve skupaj udeležila podelitve oskarjev. Foto: Reuters
Superman
Prizor iz prvega Supermana, ko nadobudna novinarka še ne ve, kdo se skriva pod očali. Foto: Reuters
Novinarko je igrala kot odrezavo, duhovito in inteligentno žensko, enakovredno Supermanu v vseh pogledih (razen seveda v nadnaravnih sposobnosti s Kriptona). Foto: AP

Dodaj v

Umrla Margot Kidder, Lois Lane Reevovemu Supermanu

V zasebnem življenju se je spopadala z bipolarno motnjo
15. maj 2018 ob 10:21
Los Angeles - MMC RTV SLO

Umrla je kanadska igralka Margot Kidder, ki si jo bo svet zapomnil po vlogi novinarke Lois Lane v antologijskem Supermanu (1978) s Christopherjem Reevom v vlogi moža iz jekla. Stara je bila 69 let.

Margot Kidder se je v Kanadi rodila leta 1948; prve korake filmske kariere je naredila v drugi polovici šestdesetih. Njena prva opaznejša vloga je bila v komediji Gena Wilderja Quackser Fortune Has a Cousin in the Bronx (1970). Brian DePalma ji je zaupal vlogo siamskih dvojčic v kultni grozljivki Sisters (1973), kar ji je odprlo vrata k velikim hollywoodskim produkcijam: v filmu The Great Waldo Pepper (1975) je nastopila ob Robertu Redfordu.

Ko ji je Richard Donner zaupal vlogo novinarke Lois Lane, torej ni bila filmska novinka - v nasprotju s svojim takrat še popolnoma neznanim soigralcem Christopherjem Reevom. Superman, ki je v času nastanka veljal za revolucionaren pristop v adaptaciji stripovske predloge, se je izkazal za huronsko uspešnico - in najdonosnejši film studia Warner do takrat.

Kidderjeva je seveda dobila vloge tudi v nadaljevanjih: Supermanu II (posneli so ga sočasno kot prvi del, le da ga je režiral Richard Lester), Supermanu III (1983) in Supermanu IV (1987) – treba pa je priznati, da je bila v zadnjih dveh filmih njena vloga le še epizodna. Novinarko je igrala kot odrezavo, duhovito in inteligentno žensko, enakovredno Supermanu v vseh pogledih (razen seveda nadnaravnih sposobnosti s Kriptona).

Po zaslugi uspeha prvega Supermana si je igralka pridobila še eno antologijsko vlogo - glavno žensko v grozljivki The Amityville Horror, ki naj bi temeljila na resnični zgodbi družine, ki jo je v lastnem domu teroriziral demon.

O kakovosti svojih filmov je bila vedno brutalno iskrena, o Hiši groze Amityville je izjavila, da je čisto sranje.

Boj z bipolarno motnjo
Igralka je veliko nastopala do konca osemdesetih, čeprav je bilo več pozornosti pozneje deležno njeno burno zasebno življenje. Trpela je za bipolarno motnjo; leta 1996 je imela zelo javen zlom in nato izginila za štiri dni, o čemer so takrat mediji skoraj obsedeno poročali. V poznejših letih se je posvetila družbenemu in političnemu aktivizmu, zbirala denar za demokratske kampanje in pisala članke za levo usmerjene publikacije.

Protestirala je proti zalivski vojni in leta 2016 v predsedniški kampanji podprla demokratskega kandidata Bernija Sandersa.

Po njenem zlomu so vloge za več let presahnile, potem pa se je počasi vrnila z gostujočimi vlogami v televizijskih serijah, kot sta bili Smalville in The L Word, leta 2002 pa je na Broadwayu nastopala v produkciji Monologov vagine.

Margot Kidder je bila poročena trikrat: s pisateljem Thomasom McGuanom, igralcem Johnom Heardom (ta zakon je trajal šest dni) in režiserjem Phillipom de Broco.

Filmski Luke Skywalker Mark Hamill je ob slovesu svoje kolegice tvitnil: "Pred kamero je bila čarobna. Za kamero je bila ena najboljših, najprijaznejših, najskrbnejših žensk, kar sem jih kdaj poznal."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
pinkfranc
# 15.05.2018 ob 11:32
Filmi moje mladosti ... to je bil cel žur in nestrpno čakanje, ko je bil prvi del prvič po TVju, se spomnim enkrat med počitnicami ... debata potem zunaj med prijatelji je letela še nekaj časa, in seveda, potem če je bilo kaj narobe, letenje okrog Zemlje, da se prevrti čas :)
brehme
# 15.05.2018 ob 12:27
Eden od filmov mojega otroštva, takole se zavemo da nismo ravno več mladi.
seba goričan
# 15.05.2018 ob 12:07
slava ji
Lunatix
# 15.05.2018 ob 22:43
R.I.P.
iluvatar
# 15.05.2018 ob 16:12
Neeee.
Pa je samo še Gene Hackman ostal, pa štartal kot najstarejši...
PomisliSe1x
# 15.05.2018 ob 13:13
zadnji paragraf je konfuzen,
kaksna je povezava bipolarne motnje z njenim politicnim udejstvovanjem?
Kazalo