Na ogled bo sedem del. Foto: Društvo Kraken
Na ogled bo sedem del. Foto: Društvo Kraken
Yauch je umrl leta 2012, star 47 let. Foto: Društvo Kraken

Beastie Boys niso bili vplivni le v glasbenem smislu, temveč so s svojo kreativno močjo preoblikovali svet glasbenega videa. Odbitki v slogu »Sabotage« in »Intergalactic« so postali zaščitni znak Beastijev, s svojo dobro prepoznavno, svojevrstno estetiko, ki se je napajala iz filmov B-žanra, indie kulture in skejterskih videov, so zapisali v društvu za uveljavljenje kratkega filma Kraken, ki pripravlja današnji večer, s katerim želijo opozoriti na kulturni pomen glasbenega videa kot kratke filmske forme.

Pri izvedbi so moči združili s Slovensko kinoteko in festivalom Mednarodnih dni kratkega filma v Winterthurju, od koder se jim bo pridružila tudi Laura Walde, članica programske ekipe festivala, ki bo predstavila program.

"Yauch je bil gonilna sila za videospoti, polnimi humorja in ambicioznega duha, ki so v žanru glasbenega videa pustili vsaj tako pomemben pečat kot sami Beastie Boys v svetu hip-hopa," je napisala Laura Walde, kuratorka programa "Homage to Homeboy", ki je bil leta 2013 prikazan kot del serije "Independent Cinema USA" na festivalu kratkega filma Kurzfilmtage Winterthur.

"Namenjen je priznanju leta 2012 umrlega Yaucha kot neodvisnega umetnika, ki se ni obremenjeval s tehniko ali slogom, niti se ni menil za to, kaj nalagajo pravila dobrega okusa. Zato pa so bile toliko bolj pomembne nore ideje, neustrašna ljubezen do eksperimentiranja ter pogum za ustvarjanje kreativnega trasha, zvestega enemu in edinemu pravilu "Fight For Your Right – to party".

Program "Homage to Homeboy"

Shadrach
Nathaniel Hörnblowér (Adam Yauch), ZDA, 1989, digitalni format, barvni, 4'8'', bp
Ciao L.A.
Spike Jonze, ZDA, 1994, digitalni format, barvni, 6'40'', bp

Intergalactic

Nathanial Hörnblowér (Adam Yauch), ZDA, 1998, digitalni format, barvni, 4'35'', bp

Three MCs and One DJ

Nathaniel Hörnblowér (Adam Yauch), ZDA, 1999, digitalni format, barvni, 4'34'', bp

Dan v življenju Nathaniela Hörnblowérja

(A Day In The Life of Nathaniel Hörnblowér) Nathaniel Hörnblowér (Adam Yauch), ZDA, 2006, digitalni format, barvni, 25'40'', bp
Ne igram igre, ki je ne morem zmagat'
(Don't Play No Game That I Can't Win) Spike Jonze, ZDA, 2011, digitalni format, barvni, 11'8'', bp
Fight For Your Right Revisited
Adam Yauch, ZDA, 2011, digitalni format, barvni, 29'55'', bp