Alberto Serra pozira pred sliko leoparda. Foto: EPA
Alberto Serra pozira pred sliko leoparda. Foto: EPA

Festival v Locarnu v Švici je letos je pod taktirko novega umetniškega vodje Carla Chatriana na ogled ponudil 20 filmov v tekmovalni sekciji, od tega kar 18 svetovnih premier.

Med njimi je bila tudi v soboto z zlatim leopardom ovenčana zgodba v katalonskem jeziku, ki je tudi sicer veljala za enega od favoritov festivala. Gre za najnovejšo od sicer številnih interpretacij življenja Giacoma Casanove, ki je požela zelo dobre kritike.

Lahko bi rekli, da je v soboto v Locarnu slavil Iberski polotok, saj je posebna nagrada žirije, ki jo je vodil filipinski režiser Lavrente Indico Diaz, pripadla portugalskemu filmu "E agora? Lembra-me" (In kaj zdaj? Spomni me) Joaquima Pinta. Gre za zgodbo o boju proti virusu HIV in hepatitisu C.

Nagrada za življenjsko delo Herzogu
Leopard za najboljšega režiserja pa je šel v roke Južnemu Korejcu Hongu Sangu Suju za film "U Ri Sunhi" (Naš Sunhi). Nagradi za najboljšo igro sta prejela Brie Larson za vlogo v filmu "Short Term 12" in Fernando Bacilio za vlogo v filmu "El Mudo". Nagrado občinstva je pobrala kanadska drama "Gabrielle" o glasbeno nadarjenem dekletu z nevrološko motnjo.

Na letošnjem festivalu so predvajali tudi izbor filmov Wernerja Herzoga, ki je tokrat prejel nagrado za življenjsko delo.