Ena izmed novosti festivala je žirija v izgnanstvu. Filme bodo tako namesto strokovnjakov ocenjevali aktivisti in umetniki, ki so bili prisiljeni zapustiti domovino in delovati v tujini. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena izmed novosti festivala je žirija v izgnanstvu. Filme bodo tako namesto strokovnjakov ocenjevali aktivisti in umetniki, ki so bili prisiljeni zapustiti domovino in delovati v tujini. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Arsen Dedić
Letošnjo nagrado 50 let bodo podelili Arsenu Dediću, ob tej priložnosti pa predvajali tudi ciklus filmov, ki bi si jih brez skladateljeve glasbe težko zamislili. Foto: Motovunfilmfestival
Motovun
Na dveh lokacijah bodo obiskovalci videli več kot 100 filmov, kar je rekordno število od leta 1999, ko so prvič pripravili festival v Motovunu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Med 26. in 30. julijem bodo predvajali več kot 100 filmov, kar je največ, odkar festival prirejajo. Za nagrado propeler Motovuna se bo potegovalo 21 filmov, med temi celovečerni prvenec režiserja Ivana Ikića Barbari, ki je nastal v srbsko-črnogorsko-slovenski koprodukciji. Gre za dramo, polno črnega humorja, ki na meji med filmskim in dokumentarnim pripoveduje o sodobni Srbiji.

Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

Selektorica glavnega programa Milena Zajović je na predstavitvi programa opozorila predvsem na tri filme - grško-nemško-ciprski celovečerec Stratos režiserja Yannisa Economidesa, nemški film Žena policista režiserja Philipa Gröninga in ukrajinski film Pleme režiserja Myroslava Slaboshpytshiya.

V glavnem programu najdemo tudi zmagovalca letošnjega Berlinala, kitajsko kriminalko Črni premog, tanek led režiserja Yinana Diaja, in poljski celovečerec Ida režiserja Pawla Pawlikowskega. V Motovunu bodo prikazali še dokumentarec 20 tisoč dni na Zemlji o priljubljenem rockovskem glasbeniku Nicku Cavu.
Kot novost predstavljajo program Buzz@teen, ki je namenjen mlajšim od 18 let. Z omenjeno žirijo v izgnanstvu pa želijo dati priložnost, da filme ocenjujejo aktivisti in umetniki, ki so bili prisiljeni zapustiti domovino in delovati v tujini.
Z retrospektivo Andreja Zvjaginceva
Letošnja država partnerica je Turčija, ki je evropskemu filmu prinesla vrsto izvrstnih celovečercev. Obeta se retrospektiva ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva, nagrado 50 let pa bodo podelili enemu najpomembnejših hrvaških skladateljev filmske glasbe Arsenu Dediću. S priznanjem nagrajujejo umetnike, ki so pol stoletja posvetili filmu.
Ob filmskih projekcij tudi tokrat pripravljajo bogat spremljevalni program; med drugim bo mogoče prisluhniti Damirju Avdiću ter skupinam Kultur Shock, Pips in Chips & Videoclips.