Sarajevo bo med 14. in 22. avgustom zaživelo v festivalskem duhu. Na programu 21. filmskega festivala bosta slovenska filma dokumentarni Dom v režiji Metoda Pevca ter mladinski Utrip ljubezni Borisa Petkoviča ter tri igrani celovečerci v slovenski koprodukciji - Zenit režiserja Daliborja Matanića in Naša vsakdanja zgodba režiserke Ines Tanović v tekmovalnem programu ter Ti mene nosiš Ivone Juka v sklopu V fokusu. Na festivalu bodo prikazali 259 filmov iz 57 držav. Častno srce Sarajeva bosta prejela Benicio Del Toro in Atom Egoyan. Foto: AP
Sarajevo bo med 14. in 22. avgustom zaživelo v festivalskem duhu. Na programu 21. filmskega festivala bosta slovenska filma dokumentarni Dom v režiji Metoda Pevca ter mladinski Utrip ljubezni Borisa Petkoviča ter tri igrani celovečerci v slovenski koprodukciji - Zenit režiserja Daliborja Matanića in Naša vsakdanja zgodba režiserke Ines Tanović v tekmovalnem programu ter Ti mene nosiš Ivone Juka v sklopu V fokusu. Na festivalu bodo prikazali 259 filmov iz 57 držav. Častno srce Sarajeva bosta prejela Benicio Del Toro in Atom Egoyan. Foto: AP
false
Petković je v filmu predstavil ljubezensko zgodbo med raperjem in violinistko, ki podaja tudi kritiko stanja v družbi in išče pot do svetle prihodnosti za vso generacijo. Osrednji vlogi igrata član Mestnega gledališča ljubljanskega Jernej Gašperin in hrvaška igralka Judita Franković, poleg njiju še Zlatan Čordić – Zlatko in Jožica Avbelj. Utrip ljubezni bo v Sloveniji v redni distribuciji od oktobra, 19. 8. pa bo poleg filmske projekcije v Sarajevu na večernem sprejemu nastopil tudi Zlatko s prenosom koncerta v živo na Youtube kanalu/FB Utrip Ljubezni in na multimedijskem portalu RTV Slovenija MMC. Foto: Utrip ljubezni Facebook
false
Posebni gost festivala bo režiser Brillante Mendosa, ki se mu bodo poklonili z retrospektivo. Kritiki so si enotni, da njegovi filmi v umetnost prinašajo svežino, saj režiser nenehno išče nove in edinstvene izraze, obenem pa so dela prepoznana tudi kot ključni del filmske zapuščine sodobnega časa. Njegovi filmi pa vzbujajo vtis dokumentarnosti; kot je povedal ob obisku ljubljanskega filmskega festivala leta 2010, temu botruje dejstvo, da igralci ne vedo, kje stoji kamera. Sam igralcem le pove, katere vrstice so v scenariju, potem pa jim prepusti improvizacijo. A ta ne velja za ves ustvarjalni proces. Foto: EPA

V Sarajevu se bo danes s projekcijo filma Que Horas Ela Volta? v režiji Anne Muylaert začel 21. sarajevski filmski festival. V sklopu festivala bodo do 22. avgusta prikazali 259 filmov iz 57 držav.
Film Metoda Pevca Dom (producent Vertigo), ki predstavi zgodbe prebivalcev samskega doma, gradbenih delavcev brez služb, mladostnikov brez družine in deložirancev, se bo potegoval za srce Sarajeva med dokumentarci. V sklopu slovenskega dne, s katerim Slovenski filmski center skrbi za redno predstavitev slovenskih filmov v Sarajevu, letos bo spomnil tudi na 20-letnico svojega delovanja, bo svetovno premiero poleg Doma doživel še mladinski film Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkovića v sklopu programa TeenArena.
Že samo uvrstitev filma v program Petković šteje za uspeh. "Dobili smo potrditev, da imamo univerzalno zgodbo, da smo ujeli duh časa in da se v tem filmu lahko prepoznajo mladi in malo manj mladi z vsega sveta," je povedal režiser. Kot pravi, udeležba na festivalu prinese več prednosti. Na takšnem festivalu se promocijski mehanizem zažene na več nivojih, saj se ga udeležijo predstavniki filmske industrije in distributerjev z vsega sveta. To da filmu dober zagon. Prav tako je udeležba na festivalu sijajna izkušnja za ustvarjalce in igralce, ki so za film trdo delali. Na tujem festivalu so po Petkovićevih besedah tudi povratne informacije o samem filmu bolj neposredne: "Tam se več ali manj ne trepljamo, kot se pri nas. Ni neke skrite fige v žepu."
Tri slovenske koprodukcije v tekmovalnem programu in V fokusu
V tekmovalnem programu celovečernih filmov sta uvrščeni dve slovenski koprodukciji – hrvaško-srbsko-slovenski Zenit režiserja Daliborja Matanića (koproducent Gustav film) in hrvaško-bosansko-slovenska Naša vsakdanja zgodba režiserke Ines Tanović (koproducent Studio Maj).
Na festivalu bo tako kot minula leta velik poudarek na filmski produkciji širše regije. V programski sklop V fokusu, ki obsega sedem žanrsko in slogovno raznolikih stvaritev, ki so zaznamovale svetovno ali regionalno kinematografijo v preteklem letu, je uvrščena še slovenska koprodukcija Ti mene nosiš hrvaške režiserke Ivone Juka (koproducent Vertigo), v kateri igra Sebastian Cavazza.
Med dokumentarci več domačih filmov
O najboljšemu celovečernem filmu v tekmovalnem programu bo odločala žirija, ki ji bo predsedoval romunski režiser Calin Peter Netzer. Poleg omenjenih slovenskih koprodukcij bo v tekmovalnem programu celovečernih filmov svetovno premiero doživel film turškega režiserja Tunca Davuta z naslovom Dolanma, mednarodno premiero pa romunski film režiserja Andreia Cohna Acasa la tata. Za nagrado se bo potegovalo še šest regionalnih premier.
Za tekmovalni program v kategoriji dokumentarcev so izbrali 23 filmov, poleg Pevčevega filma si bo med drugim mogoče ogledati več bosanskih filmov, med njimi dokumentarec Nedima Alikadića Autorefleksija, film Samira Mehanovića Izmaglica Srebrenice, delo režiserke Jasmine Žbanić Jedan dan u Sarajevu in film U potrazi za snom Mladena Mitrovića.
Častni gostje in mladi talenti
Nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti bodo letos izročili oskarjevcu Beniciu Del Toru in režiserju Atomu Egoyanu. Del Toro bo na festivalu predstavil novi film Fernanda Leona de Aranoe A Perfect Day, v katerem ima glavno vlogo, ter predaval v sklopu programa Talents Sarajevo, ki gosti perspektivne igralce, režiserje, direktorje fotografije, filmske kritike, producente in scenariste iz jugovzhodne Evrope in južnega Kavkaza. Programa se bodo med udeležili tudi slovenski mladi ustvarjalci, in sicer producentka Barbara Daljavec, filmska kritičarka Ana Šturm in direktor fotografije Lev Predan Kowarski.
V sekciji Posvečeno bodo predvajali filme enega od najbolj izvirnih in plodnih sodobnih filmskih ustvarjalcev, filipinskega režiserja Brillante Mendoze, ki je kariero v oglaševalski industriji zamenjal z režijo relativno pozno; prvi celovečerni film je režiral pri 45 letih. V naslednjem desetletju je Mendoza režiral 16 filmov. Režiser nenehno išče nove izraze, njegovi filmi pa vzbujajo vtis dokumentarnosti. Kot je povedal ob obisku ljubljanskega Liffa leta 2010, si za vsak film vzame čas, raziskuje razmere, v katere je umestil film, veliko mu pomeni skupinsko delo z igralci.
Kratki filmi mladih ustvarjalcev in filmske uspešnice
V kategoriji kratkega filma bodo predstavili produkcijo filmskih ustvarjalcev mlajše generacije. Prikazanih bo deset naslovov iz regije, ki so bili izbrani v konkurenci 350 filmov. Znotraj programa Kinoscope bo prikazanih 19 filmov, ki so navduševali občinstvo in pobirali nagrade na največjih festivalih, kot sta Berlinale in Cannes.
Občinstvo bo med drugim na festivalu lahko videlo uspešnice, kot so Nerazumni človek Woodyja Allena, Ricki Jonathana Demma z Meryl Streep v glavni vlogi, 45 let Andrewa Haigha, Fidelio – Alice na poti Lucie Borleteau ter dokumentarca Amy Asifa Kapadiana in Citizenfour Laure Poitras. Za slednjega po poročanju hrvaške tiskovne agencije vlada izjemno zanimanje, zato so napovedali dodatno projekcijo.

Slavje ob odprtju Sarajevskega filmskega festivala
Slavje ob odprtju Sarajevskega filmskega festivala