Crowe je s 45 leti (v času snemanja) najstarejši filmski Robin Hood. Še Sean Connery, ki je v filmu Robin and Marian (1976) igral ostarelega Robina, je bil takrat leto mlajši. Foto:
Crowe je s 45 leti (v času snemanja) najstarejši filmski Robin Hood. Še Sean Connery, ki je v filmu Robin and Marian (1976) igral ostarelega Robina, je bil takrat leto mlajši. Foto:
Robin Hood: Princ tatov
Robin Hood je bil sicer od nekdaj dobrodošla tema za hollywoodsko obdelavo; morda najslavnejši upodobitvi sta uspeli Errolu Flynnu (The Adventures of Robin Hood, 1938) in Kevinu Costnerju, ki sicer niti ni skušal skrivati svojega ameriškega naglasa (Robin Hood: Princ tatov, 1991). Foto: Warner Bros.
Studio Disney je odkupil scenarij za igrani film Nottingham & Hood, ki naj bi bil revizionistična interpretacija slavnega britanskega borca za ljudstvo - ampak prav tako kot iztočnica za franšizo, po tonu sorodno Piratom s Karibov. Jasno je, da se Disney ne bi branil naslednika hiperuspešnih filmov z Johnnyjem Deppom, ki so skupaj zaslužili že 3,7 milijarde dolarjev (peti del v seriji, Dead Men Tell No Tales, prihaja leta 2017).
Robin Hood
Sonyjev film Hood je zastavljen velikopotezno, kot odskočna deska za ogromno akcijsko franšizo tipa Maščevalci, ki bo zgradila celo "vesolje Robina Hooda" (primerljivo z denimo Marvelovim). Foto: Kolosej

Studii Warner, Sony, Disney in Lionsgate so vsi prižgali zeleno luč za ločene filmske projekte, zgrajene okrog mita o Robinu Hoodu. Še najbolj nekonvencionalen bo najbrž tisti, ki bo redovnika Tucka in njegovo druščino veselih mož spremenil v bojevniški kolektiv, primerljiv z Maščevalci.

In od kod vsa ta nenadna ljubezen do moža v pajkicah? Hollywood rad stavi na preizkušene sage o junaštvu in nevarnosti, obenem pa je ta konkretna zgodba v javni lasti in nihče ne more zakupiti avtorskih pravic zanjo. Končni zmagovalec bo verjetno tisti studio, ki bo uspel svoj projekt kar najhitreje spraviti iz predprodukcijske faze.

Ridley Scott je s Hoodom opravil
Plaz Robinov Hoodov se je sprožil pičla štiri leta po tem, ko je Ridley Scott predstavil svojo visokoproračunsko adaptacijo Robina Hooda. Kar se tiče zaslužka, se je film solidno odrezal (300 milijonov dolarjev), odziv pa je bil vseeno preveč mlačen, da bi studio Universal prižgal zeleno luč za katero izmed predlaganih nadaljevanj, na katera je že prvi film zelo očitno napeljeval. Russel Crowe v glavni vlogi je bil takrat tudi tarča neskončnih šal na račun svojega kilavega britanskega naglasa.

Patrick kdo?
Sicer pa smo bili podobni tekmi enkrat že priča: leta 1991 sta se v kinu spopadla Princ tatov, danes antologijska romantična drama s Kevinom Costnerjem v glavni vlogi, ter bolj realistična, manj osladna adaptacija s Patrickom Berginom in Umo Thurman v vlogah Robina in Marian. Enega izmed teh dveh filmov najbrž poznate, drugega se spomni le redkokdo.

Lik je na velikem platnu prvič zaživel daljnega leta 1908, v nemem filmu Robin Hood and His Merry Men, prvi zares markantni Robin Hood je bil šele Errol Flynn v adaptaciji iz leta 1938; od takrat dalje je ta lik iz folklore magnet za studie na lovu za znanim materialom.

Robin Hood, prvič ...
Oglejmo si torej napovedane projekte. Za studio Warner bo scenarij spisal Will Beall (Gangster Squad, Aquaman), producirala pa ga bosta Dan Lin in John Zaozirny, moža, ki sta stala za uspehom Lego filma.

... drugič ...
Lionsgate medtem skupaj spravlja projekt Robin Hood: Origins; napovedujejo "drznejšo" interpretacijo zgodbe, ki se bo, podobno kot denimo Batman Begins, vrnila na sam začetek legende. Scenarij je podpisal Joby Harold, ki medtem sodeluje tudi pri novem filmu o kralju Arturju v režiji Guya Ritchieja.

... tretjič (s klasičnim disneyjevskim pristopom) ...
In potem je tu še studio Disney, ki bi prav tako rad svoj kos pogače, stavili bodo na akcijsko pustolovščino Nottingham & Hood, ki bo družinski akcijski film po vzorcu Piratov s Karibov. Studiu je menda za šestmestno številko svoj scenarij prodal Brandon Barker, pri Disneyju pa upajo na zagon nove franšize, po kakršnih je znana njihova znamka.

... in četrtič (s srednjeveškimi Maščevalci)
In na koncu še studio Sony, ki morda pripravlja nekaj zanimivega: njihova reinterpretacija legende bo radikalna, obljubljajo. Cory Goodman in Jeremy Lott sta jim lani za milijon dolarjev prodala koncept, v katerem se Robin Hood, mali John, menih Tuck in Will Scarlett združijo v nekakšen srednjeveški bojevniški kolektiv tipa Maščevalci. Sonyjev film, naslovljen preprosto Hood, bo "visokoadrenalinski Hitri & drzni, križani z Misijo: Nemogoče". Neuradno velja, da bo nad projektom bedel producent uspešnic Jerry Bruckheimer.

Pri Sonyju bi radi iz Robina Hooda naredili franšizo "skupnega sveta", kar seveda pomeni, da bi tudi vsak posamezni junak lahko dobil lasten film ali se znašel v zgodbi katerega drugega lika iz Sherwooda.