Glavno vlogo v filmu je odigral Benedict Cumberbatch, v filmu pa nastopa tudi Keira Knightley. Foto: EPA
Glavno vlogo v filmu je odigral Benedict Cumberbatch, v filmu pa nastopa tudi Keira Knightley. Foto: EPA
Norveški režiser Morten Tyldum je film opisal kot poklon drugačnosti. Foto: EPA
38-letnemu britanskemu igralcu gre letos vse kot po maslu. Foto: EPA

Turing je bil matematik in kriptograf in velja za očeta modernega računalništva, med drugim pa je sodeloval pri razbijanju nemških šifer in je ključno prispeval tudi k dešifriranju Enigme, nemške električne naprave za šifriranje sporočil med 2. svetovno vojno. Dešifriranje Enigme je bilo eno izmed pomembnih mejnikov, saj so z dešifriranjem sporočil nemške mornarice zavezniki pripomogli h končanju vojne in rešitvi na tisoče življenj. Kljub neizpodbitno hvalevredni vlogi se je Turing pozneje znašel v veliki nemilosti: leta 1952 je bil zaradi homoseksualnosti, ki je bila tedaj prepovedana, obsojen, med zaporom in kastracijo pa je izbral zadnjo. Dve leti pozneje je storil samomor.

V zahvali je režiser Morten Tyldum dejal, da je nagrada velika čast. "Da so filmski navdušenci podprli film, pomeni zelo veliko meni, celotni zasedbi in ekipi filma." Po Tyldumovih besedah je film poklon drugačnosti, poroča BBC. Poleg Cubmerbatcha v filmu igrata tudi Keira Knightley in Matthew Goode.

Na drugo mesto so gledalci uvrstili komedijo Learning to Drive, v kateri Ben Kingsley prepričljivo upodablja sikhovskega inštruktorja vožnje, ki se med učenjem vožnje spoprijatelji s pravkar ločeno knjižno urednico v podobi Patricie Clarkson. Na tretje mesto se je uvrstil film St. Vincent, v katerem Bill Murray igra zapitega, upokojenega vojnega veterana, ki ga soseda samohranilka prosi, naj pazi naj njenega 12-letnega sina. V prepletu komedije in drame igrajo še Melissa McCarthy, Chris O'Dowd in Naomi Watts.

Filmski festival v Torontu velja za odličnega napovedovalca oskarjev: nekateri prejšnji zmagovalci, kot so Kraljev govor, Revni milijonar in lanski 12 let suženj, so osvojili oskarja za najboljši film. To je za ustvarjalce filma o britanskem kriptografu zelo dobro popotnica, vendar pa se do podelitve oskarjev obeta še zanimiva filmska bera.

Najboljši dokumentarni film o sudanskih pastirjih
Občinstvo je za najboljši dokumentarni film izbralo film Hajooja Kuke Beats of the Antonov, ki predstavlja zgodbo o sudanskih pastirjih, v kategoriji Midnight Madness Programme pa je nagradilo vampirski film What We Do in the Shadows.

Na letošnjem festivalu so si lahko gledalci v 11 dneh ogledali skoraj 400 filmov. Prihodnje leto bo Toronto že 40. gostil filmski festival, ki se je v zadnjih letih močno povzpel na lestvici najuglednejših festivalov na svetu, od drugih pa ga loči prav to, da glavnih nagrad ne izbirajo člani žirije, temveč občinstvo.

Še nekaj drugih nagrajencev (ki jih je izbrala žirija):

- nagrada za mednarodno premiero azijskega filma: Margarita, with a straw (režija: Shonali Bose);

- nagrada kritikov: May Allah Bless France! (režija: Abd Al Malik);

- najboljši kanadski celovečerni film: Felix and Meira (režija: Maxime Giroux);

- najboljši mednarodni kratki film: A Single Body (režija: Sotiris Dounoukos).

Spodaj si lahko ogledate še nekaj napovednikov:

The Imitation Game

St. Vincent