Benedict Cumberbatch in Daniel Brühl se predstavljata v vlogah prvih mož WikiLeaksa, ki sta se z naraščanjem razsežnosti njunega vpliva vse bolj oddaljevala drug od drugega. Foto: DreamWorks
Benedict Cumberbatch in Daniel Brühl se predstavljata v vlogah prvih mož WikiLeaksa, ki sta se z naraščanjem razsežnosti njunega vpliva vse bolj oddaljevala drug od drugega. Foto: DreamWorks

Cumberbatch igra mladostnega zanosa polnega Assangea, ki mu je, kot ugotavljajo pri Guardianu, vcepil pridih avstralskega "bondovskega zlikovca", nemški igralec Daniel Brühl (Zbogom, Lenin) pa se predstavlja v vlogi njegovega nekdanjega somišljenika in sodelavca Daniela Domscheita - Berga.

Sam Assange je film označil za "gromozansko negativno propagando". Več o tem smo že pisali.

Deloma po knjigi zadnjega deloma po pisanju Guardianovih novinarjev Davida Leigha in Luka Hardinga je scenarij napisal Josh Singer (Zahodno krilo), na režijskem stolčku pa je sedel Bill Condon (ki je režiral zadnji del vampirske sage Somrak in za ta "dosežek" dobil nezaželeno zlato malino).

V uradnem povzetku filma iz studia Dreamworks piše: "Skozi oči Daniela Domscheita - Berga, zgodnjega podpornika in poznejšega sodelavca Juliana Assangea, film sledi zagnanim zgodnjim dnem WikiLeaksa do nenadnega konca po nizu kontroverznih in zgodovinsko pomembnih razkritij informacij."

Dodali so še, da je uspeh WikiLeaksa čez noč prinesel slavo osrednjima akterjema, a medtem ko je naraščal njun vpliv, je Daniel postajal vse bolj razočaran nad Julianovimi vprašljivimi potezami in moralo: "Razkol med prijateljema je postal nepopravljiv, zaradi ideoloških razlik sta se oddaljila drug od drugega, a šele po tem, ko sta tako na bolje kot na slabše za vedno spremenila pretok informacij novičarskim medijem in svetu na splošno."

Film naj bi v kine prišel oktobra, kar nakazuje na oskarjevske ambicije ustvarjalcev. Nekateri ga že primerjajo s Fincherjevim Socialnim omrežjem, ki je Aaronu Sorkinu (še eden iz ekipe ustvarjalcev Zahodnega krila) prinesel oskarja za najboljši scenarij.