Žalostno je, da me Julian ni mogel pospremiti skozi vrata, je po obisku ekvadorskega veleposlaništva tvitnil Oliver Stone. Foto: Twitter
Žalostno je, da me Julian ni mogel pospremiti skozi vrata, je po obisku ekvadorskega veleposlaništva tvitnil Oliver Stone. Foto: Twitter
Cumberbatch kot Assange v filmu The Fifth Estate. Nemec Daniel Brühl (Neslavne barabe) igra soustanovitelja Wikileaksa Daniela Domscheit-Berga, ki je od strani odkorakal leta 2010. Foto: Dreamworks
Alex Gibney v svojem dokumentarcu Assangea nikoli ne intervjuva pred kamero, uspelo pa se mu je dokopati do precej povednega gradiva o njem. Foto: YouTube
Assange se pred izročitvijo na Švedsko že od junija lani skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Na Švedskem ga namreč želijo zaslišati zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju dveh žensk. Assange pa meni, da gre za trik, kako ga prek Švedske izročiti ZDA. Foto: EPA

Ameriški režiser, ki je že od izbruha afere Wikileaks dalje glasen zagovornik Juliana Assangea, je tvitnil fotografijo sebe in političnega aktivista. "Žalostno je, da me Julian ni mogel pospremiti skozi vrata," je pripisal. "V majhni sobici živi s skrajno skromnostjo in disciplino."

V nadaljnjih tvitih je Stone dodal: "Močan um, nič sonca, dela na kupe, obet dokumentarca Alexa Gibneyja, ki najverjetneje ne bo prijazen."

"In še drug film studia Dreamworks, ki prav tako ne bo naklonjen ... Mislim, da Američani ne razumejo, kako pomemben je primer Wikileaks in zakaj Julian potrebuje podporo. Naredil je ogromno za svobodo govora, zdaj pa tisti, ki ta koncept zlorabljajo, iz njega delajo žrtev." Stone je sicer že avgusta z Michaelom Moorom napisal prispevek za New York Times, v katerem sta svarila pred negativnimi posledicami sodnega pregona Assangea.
Filma, ki ju Stone (posredno) napada, sta dokumentarec Alexa Gibneya We Steal Secrets, ki je premiero doživel januarja na festivalu Sundance, in The Fifth Estate, ki ga režira Bill Condon (Sanjska dekleta). V slednjem bo Assangea igral Benedict Cumberbatch, novi britanski Sherlock Holmes, ob njem pa bodo nastopili še Laura Linney, Daniel Bruhl, Anthony Mackie in Peter Capaldi. Ameriška premiera filma je napovedana za november, kar pomeni, da studio najverjetneje računa na nominacije v sezoni nagrad v začetku naslednjega leta. Condon je, mimogrede, za režijo zadnjega dela sage Somrak lani dobil tudi zloglasno zlato malino za najslabši film.

Assange s težkim orožjem nad The Fifth Estate
Film The Fifth Estate je trn v peti celo samemu Assangeu; scenarij je namreč nastal po predlogi knjig Daniela Domscheit-Berga (Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website) ter Guardianovih novinarjev Davida Leigha in Luka Hardinga (WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy). Portretiranec je film že označil za "propagandni napad, ki kopiči laž na laž".

Scenarij Josha Singerja se namreč začne s prizori znotraj vojaškega kompleksa v Iranu, v katerem se da jasno razločiti artefakte, povezane z jedrskim orožjem - tako prikazovanje je, opozarja Assange, "očitno podpihovanje plamena vojne". Benedict Cumberbatch je menda prav tako zaprosil za avdienco pri avstralskem aktivistu, a ga je ta zavrnil.

"Morda bo minilo še več deset let, preden bomo razumeli celoten pomen Wikileaksa in kako je revolucioniral širjenje informacij," je svoj film komentiral Bill Condon. "S filmom zato ne poskušamo doseči širše perspektive ali kakršne koli končne razsodbe; radi bi samo raziskali kompleksnosti in izzive informacijske dobe ter, tako vsaj upamo, obogatili diskurz, ki ga je Wikileaks že sprožil."

Assange trenutno živi na ekvadorskem veleposlaništvu, ki mu je zatočišče ponudilo avgusta, upa pa, da se bo lahko izognil izročitvi na Švedsko, kjer ga čakata obtožbi posilstva in spolnega napada. Boji se namreč, da bi ga Švedska nato izročila združenim državam, ki ga seveda preganjajo v zvezi z aktivizmom okrog Wikileaksa.

Prikrivanja kriv tudi sam Assange?
Spodaj si lahko ogledate napovednik za Gibneyjev dokumentarec We Steal Secrets, ki na ameriški redni spored prihaja maja. Assange je večji del filma prikazan kot sicer ekscentričen, a občudovanja vreden lik, čigar kampanja za popolno transparentnost je ne le opozorila Američane na grozovite reči, ki se dogajajo v njihovem imenu, ampak tudi pomagala razplamteti arabsko pomlad. A postopoma se razkrije tudi njegova temnejša plat: s tem da se je na račun svoje "misije Wikileaks" skušal oprati obtožbe posilstva, se je zameril številnim svojim tesnim sodelavcem - in, ironično, ravnal po načelu prikrivanja, za katerega se tako goreče zavzema.