Film
(9)
Willem Dafoe
Willem Dafoe je ugleden karakterni igralec. Oskar se mu je iz rok izmuznil leta 1986, ko je nastopil v drami Vod smrti (Platoon), nato pa še leta 2000 za Vampirjevo senco. Foto: Reuters
Trije plakati pred mestom
Oskarja za najboljšo stransko vlogo pogosto dobi igralec, ki ga je Akademija kdaj v preteklosti spregledala - in Sam Rockwell nima še nobene nominacije, čeprav je blestel v drami Conviction (2010). Foto: IMDb
Armie Hammer ali Michael Stuhlbarg? Soigralca iz filma Pokliči me po svojem imenu imata trenutno dobre možnosti za oskarjevsko nominacijo. Foto: IMDb
Oblika vode
Enkrat že nominirani Richard Jenkins bi se letos v peterico izbrancev lahko prebil po zaslugi vloge dobrodušnega soseda v Obliki vode. Foto: IMDb

Dodaj v

Willem Dafoe - prvi pravi favorit letošnje sezone nagrad?

Prva ugibanja o najboljšem stranskem igralcu
4. december 2017 ob 17:32
Los Angeles - MMC RTV SLO

Dva meseca pred razglasitvijo nominirancev je seveda še prezgodaj, da bi s kakršno koli gotovostjo napovedovali dobitnike glavnih nagrad na naslednji podelitvi oskarjev. Vseeno pa nedavna kritiška nagrada daje slutiti, da bo dvakratni nominiranec Willem Dafoe v letu 2018 najverjetneje končno dobil svoj kipec.

Glede na to, na kakšnem nepredvidljivem vrtiljaku so se v obdobju po škandalu Harveyja Weinsteina znašli ugledi številnih hollywoodskih težkokategornikov, je prezgodaj, da bi vedeli, kdo bo do konca sezone nagrad - oskarje bodo podelili 4. marca - prikorakal neomadeževan. Vseeno pa je nedavna podelitev nagrad losangeleških filmskih kritikov nakazala, v katero smer bi se znala obrniti tekma za najboljšega igralca v stranski vlogi.

Organizacija LAFCA je že tretja, ki je nagradila Dafoejevo vlogo v socialni drami Projekt Florida; pred tem je že dobil nagradi newyorških filmskih kritikov in organizacije National Board of Review. Treba se je seveda zavedati, da filmski kritiki niso člani Akademije in ne glasujejo o dobitnikih oskarjev, so pa pogosto glasniki razpoloženja v stroki (ali pa celo oblikujejo mnenja odločujočih). Če določen igralec ali igralka pobere več kritiških priznanj, njegova kampanja za nagrade pogosto dobi tak zalet, da jo je težko nadkriliti. V zadnjih letih se je to potrdilo predvsem v kategorijah najboljše stranske vloge: že ptiči na strehah so skoraj čivkali, da bodo kipce dobili Patricia Arquette, J.K. Simmons in denimo Mahershala Ali.

Filmska recenzija: Projekt Florida


Tekma se počasi začenja tudi med igralkami. Dve od zgoraj omenjenih organizacij sta za najboljšo igralko v stranski vlogi izbrali Laurie Metcalf (za vlogo v neodvisnem filmu Lady Bird). Njena najresnejša konkurenca je ta hip komičarka Tiffany Haddish, ki se je letos pojavila tako rekoč od nikoder in navdušila v komediji Girls Trip. (Vemo pa, da komedije na oskarjih praviloma nimajo najboljših možnosti.)

Za enakovrednega tekmeca Dafoeju bi se lahko izkazal Sam Rockwell, ki je blestel v kritiško hvaljeni drami Trije plakati pred mestom. A čisto mogoče je, da Akademija, ki si še ni opomogla od afere #OscarsSoWhite, ne bo hotela nagraditi lika rasističnega belega policista. Recenzent spletne strani The Ringer je to stališče ubesedil na tak način: "Policist Dixon je nevaren možak, v resnici kriminalec, ki pa ima za protiutež svoj odbit značaj. V filmu je bolj butast, kot je treba - kot da si scenaristi ne bi znali predstavljati, da bi maščevalec s policijsko značko lahko imel kak izdelan načrt. To je policist, ki jo je odnesel z mučenjem in napadom - je res tako zelo butast?"

Filmska recenzija:
Trije plakati pred mestom


Willem Dafoe pa ima po drugi plati za seboj že celo kariero odličnih vlog in nominacij (nastopil je v več kot 80 filmih) - v letošnji sezoni pa igra junaka, ki ga je veliko lažje imeti rad kot Rockwellovega policista Dixona. V Projektu Florida igra upravnika (in hišnika) cenenega motela, ki svoje najemnike obravnava z empatijo in korektnostjo. Prizor, v katerem mladi protagonistki filma ubrani pred priletnim pedofilom, je tak, da bi znal naleteti na pozitiven sprejem v trenutnem potrtem razpoloženju v Hollywoodu: zdi se, da vsak dan pridejo na dan nove obtožbe o spolnem nadlegovanju in napadih.

Marsikdo je že tudi izpostavil, da bi si nominacijo najbrž zaslužil Michael Stuhlbarg za svojo nepostavljaško, a pretanjeno upodobitev protagonistovega očeta v drami Pokliči me po svojem imenu. Leta 2009 smo Stuhlbarga lahko videli na čelu za oskarja nominirane drame A Serious Man, nato pa je imel še vloge v velikih filmih, kakršni so bili Hugo, Lincoln in Prihod. Doslej nima še niti ene oskarjevske nominacije, a letos bi ga najbrž lahko "zaustavil" prav njegov soigralec - Armie Hammer je skoraj še verjetnejši kandidat za nominacijo (za vlogo v istem filmu).

Losangeleški filmski kritiki so za najboljši film izbrali Obliko vode režiserja Guillerma del Tora, za najboljša igralca Sally Hawkins (Oblika vode) in Timothéeja Chalameta (Pokliči me po svojem imenu). V stranskih vlogah sta najbolj prepričala Laurie Metcalf (Lady Bird) in Willem Dafoe (Projekt Florida), v kategoriji tujejezičnega filma pa sta si nagrado razdelila francoski 120 utripov na minuto in ruski Brez ljubezni.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
ennui
# 04.12.2017 ob 22:31
Trije plakati pred mestom, jaz kar vidim kako ga bo Frances McDormand pobasala za najboljšo žensko vlogo.
Sklonjen
# 04.12.2017 ob 22:47
Willem Dafoe - prvi pravi favorit letošnje sezone nagrad?

Ni vrag, da se bo našla ena, ki jo je pred desetletji morda pošlatal za koleno in ga bo zdaj pričela vlačiti po časopisih!
ZRC
# 05.12.2017 ob 10:17
Dafoe je mojster. Redkokateri igralec ima tako privzeto diaboličen izraz na obrazu kot on. Njemu in Oldmanu bi red privoščil oskarja.
elektrupunk
# 04.12.2017 ob 20:35
Druga fotka ni iz filma Conviction leta 2010 temveč iz filma Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ..še čist frišn ..november 2017 :)
MYS
# 05.12.2017 ob 12:36
LAFCA za najboljši film ni nagradila Oblike vode, temveč Pokliči me po svojem imenu. Sta si pa Del Toro in Guadagnino razdelila nagrado za režijo.
lordslayer
# 05.12.2017 ob 11:43
Dafoe si ga pa že pošteno zasluži ... res vrhunski igralec
dStroj
# 05.12.2017 ob 03:21
MC oskarjev ali golden globes pa Mcfarlane ali pa Gervais, prosim :D
V resnici imam filing, da bo bolj resno vzdušje letos. Mogoče bi vsaka ženska, ki pride na oder povedala kje in kdaj se je je kdo dotaknil.
xskip
# 04.12.2017 ob 22:22
Ladybird ima na Rottentomatoes po 186 kritikah še vedno 100%.
Rekordno med vsemi filmi, ki imajo 100%
Na drugem mestu je sedaj Toy Story 2, ki ima 163 svežih ocen.

List of films with a 100% rating on Rotten Tomatoes
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fi
lms_with_a_100%25_rating_on_Rotten_Tomat
oes

Na spletni strani metacritic seštevajo trenutne nagrade...
http://www.metacritic.com/feature/2017-film-awards-and-nominations-scorecard

Trenutno so glavni kandidati za top film:

Call Me By Your Name
Lady Bird
The Florida Project
Get Out
The Post
Ursus1984
# 04.12.2017 ob 22:56
Glavna ženska vloga: Frances McDormand
Glavna moška vloga: Gary Oldman
Stranska ženska vloga: ??
Stranska moška vloga: Sam Rockwell
Kazalo