Vse točke klovna Gustava, izvedene ob Roserjevem obisku v Ljubljani, so bile posnete tudi na film. Še danes so shranjene v RTV-arhivu. Foto: Arhiv RTV SLO
Vse točke klovna Gustava, izvedene ob Roserjevem obisku v Ljubljani, so bile posnete tudi na film. Še danes so shranjene v RTV-arhivu. Foto: Arhiv RTV SLO
Gustav 2
Gustav 1

V arhivu RTV Slovenija je shranjenih več posnetkov Gustavovih nastopov, še danes pa so po stari navadi kdaj uvrščeni na program. Prvič so jih predvajali leta 1960, v oddaji, ki je nosila naslov Tišina - Oddaja. Pred kratkim pa smo si jih lahko ogledali tudi v oddaji TV-spomini.

Gustav kot Roserjeva karikatura
Režiserka Andreja Humar Gruden, ki je na RTV Slovenija dolga leta sodelovala tudi pri ustvarjanju oddaje Taček, je ob raziskovanju začetkov slovenskega televizijskega lutkarstva, o čemer je tudi pisala v svoji magistrski nalogi, od nekdanjega vodje lutkovnega oddelka na RTV-ju Črta Škodlarja izvedela, da naj bi podoba marionete Gustava nastala kot Roserjeva karikatura.

Glavo lutke je narisal in izdelal inženir strojništva Fritz Herbert Bross, ki je bil pred drugo svetovno vojno zaposlen pri podjetju Porsche. Ta se je pozneje še sam profesionalno lotil lutkarstva. Posvetil se je tudi znanstveni konstrukciji marionete, ki bi s študijami težišč lutkarjem omogočala čim lažjo animacijo, lastnost, ki je odlikovala njegove lutke - tudi Gustava.

Občudoval ga je "oče Muppetkov"
Gustav je pod spretno roko Albrechta Roserja oživel že leta 1951 in se potem pojavil na več gostovanjih po vsem svetu. Albrecht naj bi s svojo vrečko lutk skupno prepotoval več celin - Azijo, Avstralijo, Južno in Severno Ameriko - to kar sedemnajstkrat. Umetniško se je ustalil v Stuttgartu, kjer je na Konservatoriju za glasbo in dramske umetnosti ustanovil šolo za lutkarstvo. Njegove veščine je preučeval celo Jim Henson, ustvarjalec Muppetkov, ki je o njem posnel tudi film.

Roserja so povabili na gostovanje
Ekipa slovenskih televizijskih lutkarjev z začetka šestdesetih let se je z Albrehtom Roserjem prvič srečala leta 1957, v Bukarešti, kjer je potekal svetovni lutkovni festival, na katerem je gostovalo tudi Ljubljansko lutkovno gledališče. V besedilu Andreje Humar Gruden lahko preberemo, da je zaradi asketske scenske opreme Roserja, ki je bila močan kontrast njegovi tehnični izvedbi animacije, svoje gledalce šokiral in tudi naše odposlance pustil odprtih ust.

Gledališčniki so se z Roserjem kmalu dogovorili za gostovanje, obisk v Ljubljani pa je izkoristila tudi televizija. Roser je ob obisku na RTV v oddaji Glasba, petje in variete popestril orkestralno skladbo Mambo, kjer je nastopilo več njegovih lutk. Ob takratnem obisku pa so nastali tudi posnetki pianista Gustava. Nekateri se morda spomnite še ljubkega kužka, ki se mu je izjemoma pridružil. Animacije so pozneje opremili z glasbeno podlago različnih uspešnic v izvedbi Jožeta Privška.

Eva Veršič
Video: RTV-arhiv

Gustav 2
Gustav 1