Snemanje Zadnjih pričevalcev te dni poteka v Sloveniji in Italiji. Foto: Manca Juvan
Snemanje Zadnjih pričevalcev te dni poteka v Sloveniji in Italiji. Foto: Manca Juvan
Dokumentarni film o pričanjih internirancev režira Dušan Moravec (na fotografiji zadaj desno). Foto: Manca Juvan

Izhodišče scenarija je fotografsko-dokumentarna razstava Zadnji pričevalci, skupinsko delo novinarke in scenaristke Saše Petejan, fotografinje Mance Juvan in zgodovinarke Urške Strle. Dokumentarni film z delovnim naslovom Zadnji pričevalci režira Dušan Moravec.

Le nekaj deset internirancev fašističnih taborišč je še živih. V pogovorih o času internacije in grozi podoživljajo ponižanje, lakoto in razčlovečenje, s čimer močno spodbudijo naše sočutje.

V skupinskem projektu treh avtoric se je izkazalo, da je internacija preživele zaznamovala za vse življenje, medtem ko je zgodovinski spomin na fašistična taborišča pomanjkljiv in potvorjen – v Sloveniji, Italiji in širše. O tem spregovorijo slovenski in italijanski zgodovinarji, psihoanalitik ter tisti, ki zagovarjajo potrebo po ohranitvi spomina na fašistična taborišča. Sedem desetletij po fašistični okupaciji in internaciji poskušamo razumeti, kaj se je zgodilo, da so fašistična taborišča skoraj izginila iz kolektivnega spomina in da še nihče ni prevzel odgovornosti za fašistične vojne zločine.

Snemanje gradiva za 50-minutni dokumentarni film poteka v Sloveniji in Italiji. Snemalec je Jure Nemec. Dokumentarec bomo na naš program umestili predvidoma konec leta.