Lahko verjamete, da je že 17 let od sklepne epizode Seinfelda? Foto: Reuters
Lahko verjamete, da je že 17 let od sklepne epizode Seinfelda? Foto: Reuters

Ko je v sedmi sezoni kultne serije že vse kazalo, da se večni nezadovoljnež George (Jason Alexander) ne bo mogel izogniti poti pred oltar, ga je rešila višja sila: Susan je nenadoma umrla, ker je lizalacenene kuverte vabil na poroko, ki so bile premazane s strupenim lepilom. George si pretiranega časa za žalovanje ni vzel: za zmenke se je dogovarjal, še preden je bila Susan dokončno pod rušo. "Jutri imam sicer pogreb, ampak za konec tedna sem čisto prost," je bil denimo eden od njegovih poskusov spogledovanja. Čeprav Seinfeld ni bil ravno serija, ki bi slovela po plemenitosti svojih protagonistov, se je nekaterim takrat zdelo, da so šli scenaristi z Georgeevim cinizmom predaleč.

Prave razloge za Susanin nenadni "odhod" je zdaj Jason Alexander potrdil v nedavnem intervjuju v šovu Howarda Sterna: v resnici je igralka, Heidi Swedberg, morala oditi, ker se osrednja igralska zasedba z njo ni ujela.

Krasna punca, ampak ...
"Govori se, da so jo scenaristi ubili, ker je niste mogli prenašati," je brez okolišenja začel Stern. "Uboga punca," se je v odgovor smejal Alexander. "Igralka je bila čudovito dekle, gospodična Swedberg ... Rad jo imam. Čudovita punca. Ampak nisem mogel ugotoviti, kako naj z njo igram."

Ni bil edini s to težavo
Na Sternov očitek, da skuša biti samo takten in politično korekten, je še dodal: "Sploh ne. Njen instinkt za posamezne prizore - za to, kje tiči komedija - je bil vedno navzkriž z mojim." O tem je menda potožil svojim soigralcem, ki pa ga niso jemali pretirano resno - dokler niso tudi sami dobili večjih prizorov s Swedbergovo.

"Naposled je bila na vrsti neka epizoda, kjer imata Elaine in Jerry veliko opravka s Susan." Po snemanju sta menda Julia Louis-Dreyfus in Jerry Seinfeld res prišla do njega in priznala, da je "je*eno nemogoče" delati v taki navezi.

Menda je prav Louis-Dreyfusova prva prišla na idejo, da bi čez Susan preprosto naredili križ. "Julia je pravzaprav rekla: 'Kajne - a je ne bi človek kar ubil?'" Kar je soavtorja serije Larryja Davida napeljalo k ideji za točno tak preobrat. "Vsakič, ko povem to zgodbo, mi je zoprno, ker je Heidi tako prisrčna."