Ko je med snemanjem kultnega prizora na podstrešju igralki krokar skoraj izpraskal oko, se je začela ptičev histerično bati; preganjali naj bi jo celo v nočnih morah. Na snemanju jo je obiskal tudi Cary Grant, ki je priznal, da je 'zelo pogumna dama'. Foto:
Ko je med snemanjem kultnega prizora na podstrešju igralki krokar skoraj izpraskal oko, se je začela ptičev histerično bati; preganjali naj bi jo celo v nočnih morah. Na snemanju jo je obiskal tudi Cary Grant, ki je priznal, da je 'zelo pogumna dama'. Foto:
Hitchcock in Tipi Hendren na snemanju Ptičev
Hitchcocka je poleg kratke zgodbe Daphne du Maurier navdihnil tudi časopisni članek o tem, kako se ptiči včasih iz nepojasnjenih razlogov začnejo nasilno obnašati.
Naomi Watts v Pirellijevem koledarju 2007
Po izidu Ptičev je revija Life Tipi Hendren na naslovnici krstila za novo Grace Kelly. Ima lahko (že zdaj slavna) Naomi Watts možnosti za podoben uspeh? Foto: EPA

Alfred Hitchcock ga je najavil z obljubo, da bo to morda "najbolj grozljiv film, kar sem jih kdaj posnel" - in 45 let pozneje so Američani sklenili, da je čas za priredbo Ptičev. Film bo režiral Martin Campbell (mož, ki je bil 'kriv' za Casino Royale, najnovejšo in zelo hvaljeno bondiado), kostimček ene od "Hitchcockovih blondink", Tipi Hendren, pa si bo nadela Naomi Watts. Nova filmska različica se bo bolj kot na svojega predhodnika opirala na 'pravi' izvirnik - kratko zgodbo Daphne du Maurier, po kateri je svoj film posnel tudi Hitchcock.

Užaljena Tipi
Ideja o projektu ni nova - govorice o prenovi zgodbe o zloveščih ptičih, ki oblegajo kalifornijsko obalno mesto, so se pojavile že pred dvema letoma. In nekdanja manekenka Tipi Hendren, za katero so bili Ptiči prva večja igralska vloga, je že takrat jasno izrazila svoje neodobravanje takega početja. "Odvratno se mi zdi, prav žaljivo. Skušati kopirati tako umetnino je nekaj podobnega, kot na novo slikati Mona Liso," je velikopotezno izjavljala v intervjujih.

Svetoskrunstvo! (Razen, če bi vloga ostala v družini ...)
Prepričana je tudi, da dandanes nobena igralka ne bi prenašala vsega, kar je na snemanju doletelo njo. Režiser ji je namreč obljubil, da bodo uporabili mehanske ptice - ko pa se je snemanje začelo, se je znašla iz oči v oči z ogromno kletko, polno (živih) krokarjev. Prizore, v katerih se junakinja pred napadom ptic zvije v klobčič na tleh, so snemali en teden, kljuvajoče živali pa so na Tipi privezali z elastikami. Prekipelo ji je šele, ko je eden od krokarjev napadel njen obraz. "Takrat nisem bila slavna in mislim, da nobena druga igralka ne bi pustila, da bi tako delali z njo. Dandanes pa sploh – najbrž bodo uporabili kar posebne učinke." Sprejemljivo bi se ji zdelo le, če bi vlogo dobila njena hči, Melanie Griffith.

Nekatere stvari je treba preizkusiti na lastni koži
Užaljen ponos gor ali dol, Tipi ima do neke mere prav: ko je Gus Van Sant leta 1998 predstavil izvirniku popolnoma zvesto priredbo Psiha (v vlogo Normana Batesa je postavil Vinca Vaughna, za novo Marion pa je izbral Anne Heche), so kritiki film raztrgali, javnost pa ga je ignorirala.

V vrtincu groze
Ptiče, ki danes zaradi apokaliptične tematike sodijo v podžanr filmov 'narava udari nazaj', je Hitchcock leta 1963 posnel v kalifornijskem mestecu Bodega Bay. Mož, ki je dobil vzdevek Master of Suspense (Mojster napetosti), je tukaj celo zgodbo zasnoval tako, da groza niti v trenutku ne popusti. "Vsakič, ko si kdo med ogledom mojega filma reče: ‚Vedel sem, da se bo to zgodilo,’ sem ga že izgubil," je o svoji avtorski poetiki nekoč rekel Hitchcock.

Ana Jurc