Ljubitelji filmske umetnosti so le dobili nazaj svojo kinoteko. Foto: RTV SLO
Ljubitelji filmske umetnosti so le dobili nazaj svojo kinoteko. Foto: RTV SLO
Prizor iz filma Žongler
Ob predstavitvi programa kinoteke so preizkusili tudi veliko platno. Foto: RTV SLO
Boštjan Jambrek
Februarja v kinoteki obljubljajo miniretrospektivo filmov Miloša Formana. Foto: RTV SLO

V Dvorani Slovenske kinoteke, ki je dobila sodobno preobleko, je bilo tako na slovesnem odprtju mogoče videti tri Grossmannove kratke filme, ki nosijo častitljivo letnico 1905 (Na domačem vrtu, Odhod z maše v Ljutomeru in Sejem v Ljutomeru), v program pa so uvrstili še nemi film Žongler (1913) in Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha (1916).

Največja najdba je film Ko sem bil mrtev

V kinoteki se lahko pohvalijo, da imajo edini primerek filma Žongler, še večje odkritje pa je bila najdba filma Ernsta Lubitscha, ki velja za prvo ohranjeno in najbrž najboljšo Lubitschevo komedijo iz nemškega nemega obdobja, z najdbo katere je Slovenska kinoteka zaslovela v svetu. Film smo lahko videli tudi ob desetletnici Slovenske kinoteke, zdaj pa bo zaznamovala drugo prelomnico, odprtje sodobnejše dvorane, ki omogoča večje uživanje ob ogledu filmov, ki jih ne najdemo v drugih, bolj komercialno naravnanih kindvoranah.

Za kakšno ceno?
Cena vstopnic ne bo fiksna, temveč se bo gibala (okvirno) od 600 do 1.000 tolarjev, odvisna pa bo predvsem od tega, kako težko je bilo film, ki bo na ogled, dobiti. Po pričakovanjih naj bi bila cena največkrat 800 tolarjev, pol ceneje pa bodo filme lahko gledali člani kluba Kinopolis, dijaki in študenti. Projekcije bodo, kot je bilo že v navadi, vsak dan med ponedeljkom in soboto, kinoteka bo tako vrata zaprla le ob nedeljah.

Obetajo se novi programi
Direktor kinoteke Staš Ravter je ob predstavitvi nove dvorane in kinotečnega programa dejal, da bo s sodelavci nadaljeval začrtano pot kinoteke in jo skušal tudi nadgraditi. V prvih mesecih se bodo pri oblikovanju programa zanašali predvsem na obstoječi fond filmov, kasneje pa bodo tudi dejavnejši pri medkinotečni izposoji, v prvem delu pa načrtujejo tudi nakup okoli desetih filmov. Kinoteko je označil za izjemno pomemben "muzej živih slik" in napovedal, da bodo ob že uveljavljenih programih uvedli tudi nekaj novih. Med temi je, na primer, oživitev programa projekcij filmov v povezavi z akademijo AGRFT, njeni študenti si bodo tako lahko del filmov, o katerih se učijo, ogledali v kinoteki, projekcije pa bodo odprte za javnost.

Po kakšnem ključu v kinoteko?
Svetovalec direktorja kinoteke za filmski program Boštjan Jambrek je dejal, da bodo prva dva meseca program zaznamovale predvsem različne rubrike (npr. miniretrospektive) in slovenski filmi. Ob ponedeljkih bodo na vrsto prišli slednji, torki in srede bodo tematski, redne rubrike pa bodo zaznamovale četrtkove, petkove in sobotne večere v Slovenski kinoteki. Redna rubrika bo Ledolomilec (četrtki zvečer), v katerih bodo predstavljali filme, ki so v svojem žanru ali širše orali ledino, ob petkih bo rubrika Zabavnik ponujala lahkotnejše filme, katerih ciljno občinstvo so tudi družine, v petek zvečer bodo na vrsti Petkovi izbori (izbira sodelavcev kinoteke in, zadnji petek v mesecu, tudi izbira občinstva), sobote pa bodo namenjene rubriki Biseri. Gre za predvajanja najbolj znanih filmov svetovne filmske produkcije.

Ob torkih bodo lahko ljubitelji filmov uživali ob nacionalnih filmih in miniretrospektivah (februarja je na vrsti Miloš Forman), srede pa bodo namenjene žanrskemu filmu. Prvo sredo v mesecu bo mogoče gledati slovenske filme (posnete med letoma 1905 in 1995), druga sreda v mesecu je rezervirana za evropski film, tretja za ameriški film, zadnje srede v mesecu pa bodo namenjene filmom z vsega sveta.