Ljubezenska pisma, ki sta si jih izmenjala Karel Destovnik - Kajuh in Silva Ponikvar pripovedujejo morda najlepšo ljubezensko zgodbo iz okupirane Ljubljane. Pisma lahko prebiramo v knjigi Ljubimca z Vošnjakove ulice (Mladinska knjiga). Foto: Arhiv RTV SLO
Ljubezenska pisma, ki sta si jih izmenjala Karel Destovnik - Kajuh in Silva Ponikvar pripovedujejo morda najlepšo ljubezensko zgodbo iz okupirane Ljubljane. Pisma lahko prebiramo v knjigi Ljubimca z Vošnjakove ulice (Mladinska knjiga). Foto: Arhiv RTV SLO

Danes ob 19.00 bo v Kulturnem domu Šoštanj potekala premiera 50-minutnega dokumentarnega filma Za srečnejše dni Kajuh. Dokumentarec je nastal v sklopu obsežnega projekta Pozabljeni, serije 20 filmov, s katerimi želi dokumentarni program TV Slovenija obuditi spomin na zaslužne ljudi iz naše pretekle ali polpretekle zgodovine, ki jih je kolektivni spomin iz različnih vzrokov izločil ali preprosto pozabil.
Svoboden kakor kanja
Scenarij filma o Kajuhu je podpisal Esad Babačić, režiser in soscenarist filma pa je Slobodan Maksimović. Karel Destovnik - Kajuh (1922-1944) je bil socialno čuteč človek, upornik in pesnik mehkega srca ter izostrenega čuta za vse vrste krivic, predvsem pa svobodna ptica, kakršna je tudi kanja, po kateri je dobil vzdevek. Že v rani mladosti je bil preganjan zaradi širjenja komunističnih idej, ob napadu na Jugoslavijo pa se je leta 1941 takoj pridružil narodnoosvobodilnemu boju.
Prve ljubezenske pesmi je Kajuh posvetil svoji prvi veliki ljubezni Mariji Medvedovi. Pred odhodom k partizanom, kjer je postal vodja kulturniške skupine XIV. udarne divizije, se je navezal na Silvo Ponikvar, njegove zadnje pesmi pa je po nareku in spominu, s strojem na kolenih natipkala Marta Paulin - Brina, še ena lepotica, ki je zaznamovala življenje tega izjemnega pesnika. Njegova zadnja zbirka je izšla v osemintridesetih izvodih, množične izdaje, ki so jo načrtovali v diviziji, pa ni dočakal. Ko je 22. februarja 1943 hišo, v katero so se zatekli partizani, napadla nemška patrulja, je Kajuh padel pod prvimi streli iz sovražnikovih pušk. Za njim je ostal blokec, v katerega je še ena ženska roka zapisala zadnjo njegovo pesem, a je žal ta stran iztrgana.
Poleg Esada Babačića in Slobodana Maksimovića so pri nastanku filma sodelovali še direktorja fotografije in snemalca Andrej Lupinc in Stojan Femec, montažerka Maja Gaspari, Kajuha pa je odigral Matija Rupel.
V tem tednu smo si na programu TV Slovenija že lahko ogledali dokumentarni portret Lily Novi v režiji in po scenariju Haidy Kancler, v seriji Pozabljeni pa so med drugim nastali še portreti o Pavli Jesih, Branimirju Tumi, Savinu Severju, Ivanu Regenu, Sergeju Mašeri, Dragotinu Gustinčiču, Ivanu Oražnu, Feliciti Kalinšek in Ani Zalokar.