Tradicionalnim zlatim beneškim levom se bo letos prvič pridružil črni lev z mavričnimi krili. Foto: EPA
Tradicionalnim zlatim beneškim levom se bo letos prvič pridružil črni lev z mavričnimi krili. Foto: EPA
Gora Brokeback
Pobudnik uvedbe gejevskega leva, režiser Daniel Casagrande, je poudaril, da priznanje ni iskanje 'nove Gore Brokeback', pač pa zgolj izpostavljanje filmov, ki verodostojno predstavljajo gejevske like in gejevsko tematiko. Foto: Kolosej

Predlog za uvedbo nagrade za najboljši film z gejevsko tematiko je že leta 2003 podal režiser Daniel Casagrande. Kot se za vsako prireditev s 'častitljivo' tradicijo spodobi, tudi vodilni možje Beneškega bienala, sklopa prireditev, v okviru katerega vsako leto priredijo tudi festival Mostram, spremembe uvajajo počasi. Tako so pretekla kar štiri leta, preden je vodstvo Bienala s predsednikom Davidom Croffom na čelu sprejelo odločitev o Casagrandovem predlogu. Da je upravni odbor predlog 'požegnal', je kar nekoliko presenetljivo, saj beneški festival še vedno velja za nekakšno trdnjavo tradicije, ki skuša ohraniti sloves predvsem umetniškega festivala.



Črni lev z mavričnimi krili
Pobudnik spremembe Daniel Casagrande je medijem pojasnil, zakaj si je sploh prizadeval za uvedbo gejevskega beneškega leva. Gre predvsem za to, da filmarji še vedno prepogosto zelo napačno in popačeno prikazujejo istospolno usmerjene ljudi in skupnosti, v katere se ti povezujejo. Priznanje, ki bo privzelo obliko črno obarvanega beneškega leva z mavričnimi krili, bo tako namenjeno filmom, ki "konkretno predstavljajo gejevske like ali gejevsko tematiko".

Okoli 7 ostotkov filmov se dotakne gejevstva
Po pregledu repertoarja 64. izvedbe beneškega filmskega festivala - potekal bo med 29. avgustom in 8. septembrom - je Daniel Casagrande dejal, da pričakuje, da bi se za novo nagrado utegnilo potegovati okoli 10 ali 12 filmov. Zdi se kar veliko, če pomislimo, da bodo v tekmovalnem programu prikazali 22, v stranskih sekcijah pa še okoli 36 filmov. O novi nagradi je znano še to, da o zmagovalcu ne bo presojala velika beneška žirija, ki odloča o dobitnikih tradicionalnih levov, pač pa posebna mednarodna žirija, katere sestava za zdaj še ni znana.