Zveza kebab je najbolj prepričala obiskovalce 16. Liffa. Foto: Liffe
Zveza kebab je najbolj prepričala obiskovalce 16. Liffa. Foto: Liffe
Dokumentarec Šutka režiserja Aleksandra Maniča
V filmu Šutka nastopa Severdžan Bajram. Foto: Liffe
Zveza kebab
Glavni junak filma Zveza kebab je Ibo. Foto: Liffe
Kaj je Iva posnela 21. oktobra 2003
Prvi Ivin film predstavlja zabavo za rojstni dan. Foto: Liffe

Za dobitnika nagrade zlati kolut je občinstvo letošnjega Liffa izbralo film Zveza kebab nemškega režiserja Anna Saula.
Nemški film so obiskovalci festivala izbirali v sekciji Obzorja. Za nagrajenca v sekciji Jug-jugovzhodno je žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev izbrala film Tomislava Radića Kaj je Iva posnela 21. oktobra 2003, ki je prejel nagrado FIPRESCI. Žirija za nagrado Amnesty International Slovenije pa je na letošnjem festivalu prvič izbirala najboljši film na temo človekovih pravic. Naslov si je pridobil dokumentarec Šutka režiserja Aleksandra Maniča.

V konkurenci 14 filmov
Tega je izbirala žirija v sestavi Allana Berga Nielsena (Danska), Hansa van Garvena (Nizozemska) in Maje Weiss (Slovenija). Šutka, ki pod svojim naslovom skriva koprodukcijo Češke republike in SČG (produkcija Cabiria films), se je za nagrado potegovala v konkurenci 14 igranih in dokumentarnih filmov. Pri svoji izbiri se je žirija pustila voditi dvema meriloma; film je moral izstopati z vidika kinematografije, ob tem pa so se osredotočili zlasti na to, kako je bila predstavljena tema človekovih pravic.

Življenje v dolini sreče
Šutka je dokumentarec o "glavnem mestu Romov", mestecu Šutka v Makedoniji. To "dolino sreče" naseljujejo bizarni, divji, obsedeni in nasploh nenavadni junaki. Vsak med njimi si prizadeva, da bi bil v svoji kategoriji najboljši in tako se preizkušajo v najraznovrstnejših konjičkih - od zbiranja kaset narodne glasbe, pisanja romske slovnice do zbiranja elitnih, "originalnih" Versacejevih oblek. V filmu se kot glavni igralec predstavlja Severdžan Bajram, ki je med drugim nastopil tudi v Kusturičevem filmu Črna mačka, beli mačkon.

Sanje, slava in življenjske težave
Dobitnik zlatega koluta Zveza kebab pripoveduje zgodbo o Ibu, mladem turškem priseljencu v Hamburgu, ki je velik oboževalec Brucea Leeja in bi se rad zapisal v zgodovino kot režiser prvega nemškega kung-fu filma. Ker pa ga pri tem ovira pomanjkanje znanja, začne Ibo povsem na začetku; posname reklamni spot za prodajalno kebaba svojega strica Ahmeta, ki pripelje Ibu prve začetke slave. Vendar pa se kljub temu Ibovo življenje precej zaplete, k čemur prispeva novica, da je njegovo dekle noseče in oče, ki ga vrže iz stanovanja.

Kaj povzroči majhna digitalna kamera?
Dobitnik nagrade FIPRESCI predstavlja zgodbo o Ivi, ki prejme za petnajsti rojstni dan majhno digitalno kamero, s katero se takoj odpravi snemati družino pri najrazličnejših opravilih. Starši so nad tem sprva navdušeni, pozneje pa postanejo vse boj razdraženi, saj zavlada v hiši živčnost, ki jo povzroči napoved obiska očimovega poslovnega partnerja iz Nemčije.

Ponovno predvajanje zmagovalnih filmov
Zmagovalni filmi bodo prišli na svoj račun spet danes, ko bodo spet dobili priložnost zapolniti kinodvorane; zmagovalni film Amnesty International ob 16.45, zmagovalni film sekcije Obzorja ob 19.00 in zmagovalni film sekcije Perspektive ob 21.30. Na letošnjem Liffu so v dvanajstih sekcijah prikazali 109 filmov, organizatorji pa so do zadnjega dne festivala izdali 49.400 vstopnic.