Čuanan Vang in Nan Ju sta dobro stopila v kitajsko novo leto. Foto: Reuters
Čuanan Vang in Nan Ju sta dobro stopila v kitajsko novo leto. Foto: Reuters
Nina Hoss
Domačo čast je rešila Nina Hoss, ki je na Berlinalu močnih žensk postala najboljša igralka. Foto: Reuters
Joseph Cedar
Joseph Cedar je ukrotil medveda za najboljšo režijo. Foto: Reuters
Na Berlinalu je dan za nagrade sobota. Foto: Reuters
Ariel Rotter
Ariel Rotter je film Drugi režiral tako, da je prejel dve nagradi. Foto: Reuters
Arthur Penn
Arthur Penn se je tako veselil medveda za življenjsko delo. Foto: EPA

Zgodba o pastirici in njenem boju, da bi v stepah severne Kitajske obdržala skupaj družino, v kateri sta dva otroka in hrom mož, je bil že ob premieri deležen toplega aplavza občinstva in je bil v krogu favoritov za priznanja. Vang je ob prejetju nagrade dejal, da si ne bi mogel zaželeti boljšega darila ob vstopu v novo leto, ki ga bodo na Kitajskem praznovali v nedeljo.

Žirija pod vodstvom Paula Schraderja je srebrnega medveda za najboljšo režijo podelila režiserju Josephu Cedarju, ki je prepričal z dramo Beaufort. Ta se dogaja na Bližnjem vzhodu, spremlja pa zadnjo izraelsko vojaško enoto, ki se umika iz Libanona. Srebrnega medveda kot posebno priznanje žirije je prejel argentinski film Drugi. Uspeh filma o moškem, ki si prizadeva zaživeti novo življenje, ko njegov oče zboli, žena pa zanosi, je dopolnil še Julio Chavez, ki so ga razglasili za najboljšega igralca.

Poseben umetniški dosežek uspel De Niru
V hudi ženski konkurenci je slavila domača igralka Nina Hoss, ki ji je medveda prinesel film Yella, skozi katerega jo je vodil režiser Christian Petzold, tudi avtor istoimenske drame o ženski, ki si prizadeva prekiniti svojo preteklost. Seznam dobitnikov medvedov, ki so jih podelili predzadnji dan mednarodnega filmskega festivala, zaokrožuje Robert De Niro, ki si je za film Dobri pastir prislužil srebrnega medveda za izjemen umetniški dosežek. V trilerju o delovanju agencije CIA se je odlikoval tudi igralec Matt Damon.

Nagrajenci, a ne lastniki medvedov
V Berlinu so sicer na rdeči preprogi fotografi posebej navdušeno objektive usmerjali še v Rajnesha Domalpallija, Davida Mackenzija in Parka Čan Voka. Indijski režiser je s filmom Vanaja, v katerem pripoveduje zgodbo o hčeri ribiča z juga dežele, postal avtor najboljšega prvenca, Britančev film Hallam Foe spremlja najboljša glasba, južnokorejski režiser pa si je s filmom I'm a Cyborg, But That's OK, v katerem je glavno vlogo zaupal domačemu pevskemu zvezdniku Rainu, prislužil nagrado Anfreda Bauerja za film, ki popelje filmsko umetnost v novo smer.

Marsikateri film zunaj konkurence boljši od tekmovalnih filmov
V konkurenci za zlatega in srebrne medvede je 22 filmov iz tekmovalnega programa, čeprav analitiki opozarjajo, da je bil marsikateri film iz tekmovalnega programa boljši. Očitno se je direktor festivala Dieter Kosslick ustrašil kontroverznosti in "vnetljivih" tem, sklepajo poznavalci, ki jim je žal, da pot v Guantanamo ni dobila podobnega naslednika.

Škrjančeva farma bi lahko zmagala
Letos bi ga lahko nasledil film The Lark Farm, drama o tragediji, ko je etnično čiščenje, ki so ga Turki leta 1915 opravljali nad Armenci, s sveta skoraj izbrisalo vso družino. Turčija danes zanika dejstvo, da naj bi v genocidu umrl poldrugi milijon Armencev, film pa prihaja v ključnem trenutku, ko je bil zaradi podobnih trditev ubit turški novinar armenskega rodu Hrant Dink, s smrtjo pa grozijo tudi nobelovcu Orhanu Pamuku.

"Film bi bil vrhunec Berlinala, mogoče celo najpomembnejši film leta. A kaj ko ni bil uvrščen v glavno sekcijo. Mogoče so se želeli izogniti velikim kontroverznostim. Res škoda," je zapisal eden izmed nemških komentatorjev.

Kako se želi festival opredeliti?
Tudi na splošno filmski poznavalci niso najbolj navdušeni nad filmsko bero Berlinala, za katerega so zapisali, da je bil nekoč branik resnega filma, zdaj pa je postal "nekaj večjega, bolj raznolikega in morda manj značilnega". Festival, ki je v zadnjih treh letih precej zrasel, ponuja tako resne umetniške filme kot hollywoodski glamur, za kar vsako leto poskrbijo tudi številni zvezdniki, ki svoje filme promovirajo tudi s sprehajanjem po rdeči preprogi Berlinala. Letos so v nemško prestolnico tako prileteli Jennifer Lopez, Sharon Stone, Lauren Bacall, Antonio Banderas, Cate Blanchett, Robert De Niro, Matt Damon in Joseph Fiennes.

Med največjimi zvezdniki festivala je bil Clint Eastwood, ki so mu skupaj s Forestom Whitakerjem podelili nagrado cinema for peace. Tudi Eastwoodova Pisma z Iwo Jime bi bila resen konkurent za medvede, če ne bi tudi njegovega filma uvrstili v spremljevalni program.

Častni medved, nagrada za začetek poti, nagrada ...
Poleg njega so na Berlinalu že pred slovesnim večerom in glavno podelitvijo nagrad razveselili precej filmskih ustvarjalcev. Ameriški režiser Arthur Penn je dobil častnega zlatega medveda za življenjski opus, medtem ko so na začetku njene poti nagradili avstrijsko režiserko Anjo Salomonowitz in ji podelili priznanje mednarodnega foruma mladega filma. Nagrade FIPRESCI pa so se veselili Jiri Menzel za film Stregel sem angleškemu kralju, Ann-Kristin Reyels za Jagdhunde, Oezer Kiziltan za film Takva in Antonio Banderas za Poletni dež.

Nagrado Berlinala kamera za osebnost ali institucijo, tesno povezano z Berlinalom, sta prejela novinarka Dorothea Moritz in Ron Holloway, nagrad za najboljše kratke filme pa so se razveselili Nizozemec Hanre Smithsman, Francoz Manuel Schapiro in avtor ameriško-tajvansko-kitajske koprodukcije Mei Arvin Chen.

Slovenija se je utaborila na tržnici
Slovenija, ki je letos v Berlin poslala vzhajajočo zvezdo Marka Mandića in žiranta Staša Ravterja, se je predstavljala predvsem na mednarodni sejemski tržnici, na kateri so prikazali okoli 700 filmov iz 46 držav. V primerjavi z lanskim letom je bila ponudba tržnice za okoli 10 odstotkov boljša, k čemur so pripomogli tudi Srbija, Hrvaška, Gruzija, Libanon in Tajska, ki so letos sodelovali prvič.