Diego Ongaro je glavno nagrado osrednjega filmskega festivala Vzhodne Evrope osvojil kar s svojim dolgometražnim prvencem. Foto: EPA
Diego Ongaro je glavno nagrado osrednjega filmskega festivala Vzhodne Evrope osvojil kar s svojim dolgometražnim prvencem. Foto: EPA
Bob and the Trees
Bob, drvar iz Massachusettsa, ki je navdahnil lik protagonista in ga tudi odigral. Zanj je bila to prva filmska izkušnja.
Richard Gere
Richard Gere je svojo nagrado za življenjsko delo sprejel že na otvoritvenem večeru festivala. V zahvalnem govoru se je poklonil dalajlami in ošvrknil kitajsko politiko do Tibeta. Foto: EPA
Harvey Keitel
Harvey Keitel si je na festivalu privoščil trenutek iskrenosti: "Uživam v snemanju filmov, ampak, ali jih rad prodajam? Niti slučajno." Pravi, da sovraži razkrivati stvari o svojem zasebnem življenju, samo zato, da bi prislužil kako novičko o svojem novem projektu v filmskih publikacijah. Foto: EPA

Posebno nagrado je žirija dodelila nežni zgodbi o staranju, Those Who Fall Have Wings (Tisti, ki padejo, imajo krila) režiserja Petra Brunnerja.

Kot najboljši režiser je na sinočnji zaključni slovesnosti slavil Visar Morina za film Babai; pretresljiva priseljenska zgodba – režiserjev prvenec – je nastala v nemško-kosovsko-makedonsko-francoski produkciji.

Nagradi za najboljši vlogi ostajata na Češkem: za najboljšega igralca je bil nagrajen Kryštof Hadek (z resničnim bratom Matejem sta v filmu Kačja brata igrala – brata), za najboljšo igralko pa Alena Mihulova (za vlogo preobremenjene bolniške sestre v filmu Oskrba na domu.)

Nagrado za izjemen prispevek k češki kinematografiji je dobila igralka Iva Janžurova; občinstvo v orjaški dvorani Hotela Thermal jo je nagradilo s stoječimi ovacijami.

Zmagovalni film Bob and the Trees, delno zastavljen dokumentarec, popisuje resnično zgodbo ameriškega drvarja Boba Tarasuka, navdušenca nad golfom in gangsta rapom, ki se v globoki zimi v podeželskem Massachusettsu bori za preživetje v spremenjenih, težjih gospodarskih razmerah.

Eden od letošnjih žirantov, islandski igralec Olafur Darri Olafsson, je po podelitvi nagrad komentiral dejstvo, da so kar pet pomembnih nagrad razdelili filmskim prvencem različnih režiserjev. "To človeka navdaja z upanjem na svetlo prihodnost filmske umetnosti."

V resnici zelo velik festival v mirnem zdraviliškem mestecu
Med 3. in 11. julijem so v Karlovih Varih zavrteli več kot 200 filmov, od tega 13 v glavnem tekmovalnem programu; v dvorane se je zgrnilo več kot 35 tisoč obiskovalcev, od tega ogromno študentov in mladih popotnikov (cene vstopnic na festivalu so namreč zelo človeške). Ob tem so tekmovalne filme prikazali še v treh sekcijah – programu Vzhodno od Zahoda, programu neodvisnih igranih filmov, ki so na festivalu doživeli svetovno, mednarodno ali evropsko premiero, in programu dokumentarnih filmov.

Slovenci na Češkem samo kot soproducenti
Predvajali so tudi štiri slovenske soprodukcije: celovečerni prvenec režiserke Ivone Juka Ti me nosiš, nastal v hrvaško-slovensko-srbsko-črnogorski soprodukciji, slovensko manjšinsko soprodukcijo Zenit režiserja Daliborja Matanića, hrvaško-slovensko soprodukcijo Kosec režiserja Zvonimirja Jurića ter ciprsko-grško-slovensko soprodukcijo Impressions of a Drowned Man režiserja Kyrosa Papavassiliousa.

Festival je odprl film Orena Movermana Time Out of Mind, v katerem je glavno vlogo odigral Richard Gere, ki so ga nagradili s kristalnim globusom za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji. Sklenila pa ga je projekcija ene od uspešnic letošnjega Sundancea, romantična komedija Sleeping with Other People režiserke Leslye Headland.

Ljudje izbrali Sorrentinov film
Med hollywoodskimi zvezdniki se je v zdraviliškem mestu na zahodu Češke mudil tudi Harvey Keitel. Predstavljal je novi film Paola Sorrentina, Youth (Mladost), v katerem je nastopil z Michaelom Cainom. Prav Mladost je dobila tudi najvišjo skupno oceno po izbiri občinstva.

Po uradnem zaključku so v kinu na prostem brezplačno obudili še spomin na zmagovalca pred 14 leti, film Amelie Jean-Pierrea Jeuneta.

Lani je kristalni globus za najboljši film dobil Corn Island (Otok koruze) gruzijskega režiserja Georga Ovashvilija.