Spielbergovo stališče je, da bi se morali filmi, ki jih ponudniki vsebin na zahtevo distribuirajo prek svojih platform (ali pa imajo samo zelo kratko distribucijo v kinematografih),  potegovati za emmyje, ne pa za oskarje. Emmyji so seveda najuglednejša priznanja na področju televizije. Foto: Reuters
Spielbergovo stališče je, da bi se morali filmi, ki jih ponudniki vsebin na zahtevo distribuirajo prek svojih platform (ali pa imajo samo zelo kratko distribucijo v kinematografih), potegovati za emmyje, ne pa za oskarje. Emmyji so seveda najuglednejša priznanja na področju televizije. Foto: Reuters

"Izkušnjo v kinodvorani podpiramo kot ključen del filmske umetnosti in to je igralo veliko vlogo v naših razpravah," je v izjavo za javnost zapisal predsednik Akademije John Bailey. "Naša pravila trenutno predpostavljajo distribucijo v kinematografih, obenem pa dopuščajo širokemu naboru filmov, da se potegujejo za oskarjevske nominacije. V prihodnje bomo natančneje proučili velike spremembe v naši industriji in s člani razpravljali o njih."

Sestanek 54 članov odbora guvernerjev je sledil glasnim kritikam, ki jih je na račun trenutnega pravilnika Akademije izrekel Steven Spielberg. Sledilo je svarilo pravosodnega ministrstva pred izključevanjem Netflixa in zdelo se je, da smo na pragu dramatičnega soočenja.

Sorodna novica Spielberg proti Netflixu: kateri filmi spadajo na oskarje in kateri ne?

Soočenje, ki ga ni bilo
A izteklo se je brez drame. Odbor ni spremenil pravila, ki narekuje, da film v tekmo za oskarjevsko nominacijo pride že, če je bil na rednem distribucijskem sporedu v Los Angelesu vsaj sedem dni. V teh sedmih dneh mora kinodvorana vsak dan ponuditi vsaj tri plačljive projekcije filma; že po prvem dnevu kinematografske distribucije pa lahko ponudnik vsebin na zahtevo film objavi tudi na svoji platformi.

S tem, da iz tekme ni izločila Netflixovih filmov – kot je to na primer naredil festival v Cannesu –, je Akademija odprla vrata spremembam v industriji, ki bodo najbrž samo še opaznejše, ko veliki studii zaženejo svoje napovedane platforme vsebin na zahtevo.

Sorodna novica Roma

Popravek anglocentričnega poimenovanja "tujejezičnih" filmov
Akademija je lepotne popravke raje vnesla v priljubljeni kategoriji tujejezičnega in celovečernega animiranega filma. Dosedanji "tujejezični" filmi se bodo odslej imenovali "mednarodni celovečerni filmi".

Na področju celovečernega animiranega filma so preklicali zastarelo pravilo, da mora v filmskem letu nastati vsaj osem celovečernih animiranih filmov, da kategorija na oskarjih sploh lahko obstaja. V kategorijah ličenja in oblikovanja pričesk bo odslej po pet nominirancev, in ne samo trije, kot smo bili navajeni.