Foto:
Foto:

Tudi zato bodo septembra patronažne medicinske sestre Zdravstvenega doma Ljubljana začele na šestih vzorčnih področjih sistematično raziskovati potrebe po strokovni pomoči družinam in posameznikom na njihovih domovih.

Oddelek za zdravstveno in socialno varstvo Mestne občine Ljubljana želi s projektom v prvi vrsti ugotoviti potrebe po strokovni pomoči v Ljubljani in izdelati metodologijo kakovostnega in produktivnega sodelovanja javnih služb in nevladnega sektorja pri zagotavljanju te pomoči. Na osnovi rezultatov projekta pa želijo spodbuditi izdelavo nacionalne strategije razvoja strokovne, med strokami usklajene pomoči ljudem na domu.

Patronažnih sester vedno manj
Zdravstvena politika vse bolj vzpodbuja bolnišnice k čim hitrejšemu odpuščanju bolnikov v domačo oskrbo. V družbi, usmerjeni k večji produktivnosti, pa mlajše generacije ostarelim in bolnim sorodnikom vedno težje nudijo ustrezno pomoč.

V slovenskem zdravstvenem sistemu so patronažne medicinske sestre edine strokovnjakinje, ki imajo delovno mesto med ljudmi, v njihovem domačem okolju. Do konca osemdesetih let prejšnjega stoletja so imele možnost obiskati vsako družino, torej dobro poznati potrebe na terenu in tudi pravočasno ustrezno ukrepati v smislu preprečevanja obolevnosti in poslabševanja zdravstvenega stanja bolnikov.

S hitro naraščujočimi potrebami po zdravstveni negi bolnikov, pa tudi s spremenjenim načinom plačevanja storitev v patronažni dejavnosti so patronažne medicinske sestre možnost dobrega poznavanja terena izgubile. Poleg tega je v zadnjih 20 letih kljub povečanju potreb po tovrstni dejavnosti njihovo število neprestano upadalo. Leta 1999 je v Sloveniji tako delovalo le še 688 patronažnih sester.