Foto:
Foto:

Tako bo komisija Uniji priporočila, da s Hrvaško začne pristopna pogajanja. Prvi korak na poti k EU-ju je komisija sprejela predvsem na podlagi sodelovanja Hrvaške s haaškim sodiščem.

Končno odločitev bodo sicer na podlagi mnenja komisije sprejeli voditelji razširjenega EU-ja na vrhu v Bruslju junija letos.

Ključno je bilo hrvaško sodelovanje s haaškim sodiščem
Komisija v svojem mnenju navaja, da je glavna haaška tožilka Carla Del Ponte potrdila popolno sodelovanje Hrvaške s sodiščem. Opozarja pa, da mora sprejeti potrebne ukrepe, da se bo pred sodiščem znašel še zadnji preostali obtoženi, general Ante Gotovina, poveljnik operacije Nevihta iz leta 1995.

Hrvaška je tudi odločena sodelovati z državami v regiji, navaja v oceni političnih meril komisija, a dodaja, da bodo tu potrebna še dolgotrajna prizadevanja. Posebej pomembno je, da bodo mejni spori s sosednjimi državami rešeni po mednarodnih pravilih reševanja sporov.

Hrvaška je julija 2003 od Evropske komisije prejela vprašalnik, prek katerega je podrobno pojasnila stanje v državi, odgovori na okrog 2.500 vprašanj, ki jih je Zagreb v Bruselj poslal oktobra lani, pa so komisiji služili za podporo pri pripravi mnenja glede prošnje. Vrh EU-ja je junija 2003 na zasedanju v Solunu jasno potrdil, da imajo vse države zahodnega Balkana perspektivo članstva v EU-ju, ko bodo za to izpolnile pogoje.

MZZ: "Slovenija je zadovoljna"
Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo zadovoljstvo ob pozitivnem mnenju Evropske komisije. Ljubljana je že večkrat izrazila podporo vključitvi Hrvaške v povezavo, Hrvaško pa vidi kot dejavnik stabilnosti na zahodnem Balkanu in kot zgled za ostale države v regiji.

Slovenija se bo kot članica EU-ja zavzemala za čimprejšnji možni začetek pristopnih pogajanj s Hrvaško. Slovenija je Hrvaški pripravljena posredovati lastne izkušnje iz pogajalskega procesa, saj je prepričana, da bo hrvaško približevanje Uniji pripomoglo tudi k uspešnemu evropskemu načinu reševanja še preostalih odprtih vprašanj med državama, menijo pri slovenskem zunanjem ministrstvu.