Foto:
Foto:
Tudi Republiška volilna komisija bo preverjala vložene kandidature.

Po ugotavljanju skladnosti z zakonom o volitvah v DZ pri vlaganju vseh kandidatnih list in preverjanju, ali posamezni kandidat kandidira le v eni volilni enoti, mora komisija preveriti še, ali so vsi kandidati dali svoje pisno soglasje h kandidaturi in ali je bila lista vložena pravočasno.

Če komisija volilne enote ugotovi, da kandidatna lista ni določena skladno z zakonom o volitvah v DZ, jo bo zavrnila. Če komisija ugotovi formalne pomanjkljivosti, ima predlagatelj liste na voljo tri dni časa, da jih odpravi. Če tega ne stori, je njegova kandidatna lista zavrnjena, komisija pa lahko zavrne celo kandidaturo posameznega kandidata.

Vrstni red znan so 16. septembra
Zavrnjene kandidatne liste bodo imele po prejemu pritožbe 48 ur časa, da se pritožijo na vrhovno sodišče. To bo o zadevah odločalo prednostno, saj mora o pritožbi odločiti najkasneje v 48 urah po prejemu pritožbe.

Volilne komisije bodo sestavile še sezname potrjenih list kandidatov v volilni enoti. Z žrebom določen vrstni red, ki bo tudi podlaga za oblikovanje seznama kandidatov v posameznih volilnih okrajih, bo znan najpozneje 16. septembra.