Glasba
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, slovenski izbor - finale
Nikola Pajanović s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija med nastopom na izboru slovenskega zastopnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki. Dirigent Simon Krečič. Foto: Sašo Štih
Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, slovenski izbor - finale
Nikola Pajanović je študent violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani in gimnazijskega programa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Foto: Sašo Štih

Dodaj v

18-letni violinist Nikola Pajanović v finalu Evrovizijskih mladih glasbenikov

V Edinburgu so se predstavili najboljši mladi glasbeniki Evrope
19. avgust 2018 ob 20:37
Edinburg - MMC RTV SLO

Šest finalistov Evrovizijskih mladih glasbenikov prihaja iz Slovenije, Češke, Nemčije, Madžarske, Norveške in Rusije. Slovenijo zastopa 18-letni violinist Nikola Pajanović.

V dveh polfinalnih dneh se je zvrstilo šest sklopov nastopov – v vsakem so nastopili po trije tekmovalci. Polfinale se je začel v soboto ob 15.00, Pajanović pa je na oder stopil ob 17.00. V 18-minutnem polfinalnem programu se je predstavil z deli Paganinija, Kreislerja in belgijskega skladatelja Ysaÿeja. Mladi virtuoz je na Škotsko odpotoval s profesorjem Gorjanom Košuto in z vodjo slovenske delegacije, urednico Uredništva glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija Danico Dolinar.

Prireditev, ki združuje klasično glasbo in mlade talente, Evrovizijski mladi glasbeniki, je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki ga organizirajo članice EBU-ja.

Uspešna predstavitev Slovencev na dozdajšnjih tekmovanjih
Po številnih uspehih slovenskih mladih glasbenikov na tem tekmovanju, med drugimi tudi zmagi flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugega mesta pianista Urbana Staniča pred dvema letoma in tretjega violončelistke Karmen Pečar, je tokrat slovenski predstavnik Nikola Pajanović, študent violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani in gimnazijskega programa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Žirija priznanih slovenskih glasbenih umetnikov in pedagogov – predsednica žirije Dika Bravničar, Hinko Haas in Franc Kosem – ga je izbrala na nacionalnem izboru, ki ga je tudi letos organiziralo in priredilo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Qami
# 19.08.2018 ob 23:00
Bravo!
Rotrolatte
# 20.08.2018 ob 14:39
Vse čestitke!
Kazalo