Utrinek z lanskega festivala: Svetlana Makarovič in Madžarski nacionalni ciganski orkester. Foto: Foto: Nada Žgank, arhiv Imago Sloveniae
Utrinek z lanskega festivala: Svetlana Makarovič in Madžarski nacionalni ciganski orkester. Foto: Foto: Nada Žgank, arhiv Imago Sloveniae

Ker se pri nas harmonika še vedno povezuje predvsem z narodno-zabavno glasbo, jo želimo umestiti v drugačne okvire.

Direktor festivala Janoš Kern
Harmonika nekoč in danes. Foto: EPA

Noči v Stari Ljubljani bodo tako skozi različne programske vsebine, ki bodo potekale do 1. septembra, odkrivale vlogo harmonike v slovenski in tuji tradicijski glasbi ter v sodobnem glasbenem ustvarjanju. Uradno odprtje 24. izvedbe festivala je bilo na Mestnem trgu pred Magistratom. Uvodni koncert je bil nekako zanimiva glasbena fuzija. V tem smislu so predstavljal kratek vsebinski pregled letošnjih Noči, saj bo vsak od izvajalcev harmoniko predstavil v specifični glasbeni zvrsti.

Domači in tuji harmonikarski virtuozi
Na več prizoriščih bo v treh dneh nastopila vrsta domačih in tujih virtuozov na tem glasbilu, ki njegove izrazne možnosti uporabljajo v džezu, etnu, šansonu, tangu, klezmerju, tradicijski in klasični glasbi ter celo bluesu, v katerem se je uveljavila njegova manjša pojavna oblika - ustna harmonika.

Z izborom letošnje festivalske teme - Harmonika drugače - želijo organizatorji doseči dvoje; in sicer zapolniti manko kulturne ponudbe, povezane s harmoniko, ter popularizirati harmoniko v zahtevnejših glasbenih zvrsteh. V raznolik program so vključili nekaj najbolj znanih evropskih in vrsto kakovostnih domačih izvajalcev.

Med izvajalci so Bratko Bibič, Janez Dovč, Jure Tori in Martin Težak ter mlada glasbenica Tjaša Čerič, iz tujine pa "prva harmonika Vojvodine in Srbije" Miodrag Spasić ter italijanski mojster na akordeonu Simone Zanchini. Ustni harmoniki bodo posvečeni koncerti Bratov Erič in prismojenih profesorjev bluesa, dua Incurabili in hrvaške skupine Ryhthm & Blues Resistance. Nastopili bodo tudi uveljavljeni slovenski glasbeniki, in sicer: Jerica Mrzel, Alenka Vidrih, Jure Ivanušič, Lara Jankovič, Polona Udovič ter Oksana Peceny na violini. Za spremljavo bodo poskrbeli Le Petit Theatre in Astorpia. Dogodek ob odprtju bodo sklenili Bratko Bibič & The Madleys.

Zvok meha in črno-belih tipk
Med festivalom bodo po ljubljanskih ulicah tudi potujoči koncerti, kjer bodo mlajši glasbeniki mimoidoče poskušali nagovoriti z jezikom harmonike. S kratkimi harmonikarskimi koncerti bomo razveselili tudi stanovalce nekaterih domov za upokojence ter predšolske otroke v vrtcih.

Vzporedno s festivalom bo okrogla miza na temo Kam bi s to harmoniko?, ki bo ponudila kritični premislek o zgodovinskih poteh glasbila, o njegovi navzočnosti v tradicijskih, koncertnih, medijskih in drugih kontekstih, o regionalnih posebnostih glasbila in glasbenih praks, o preseganju žanrskih meja ter o razlogih za njegovo vsesplošno razširjenost. K razumevanju in poglabljanju znanj o harmoniki bodo prispevali člani društva Folk Slovenija, predstavniki etnomuzikološke stroke in glasbeniki. Okrogla miza bo v petek ob 12.00 v Mestnem muzeju v Ljubljani.

Pravljice ob plesnem koktajlu
Pester spremljevalni festivalski program bo vseboval še literarno-glasbene dogodke, kot so: Pravljice Radia Študent, glasbeno-vizualni performans Multivizija, plesne večere, imenovane Plesni cocktail (tango, salsa, swing idr.), ter otroški program, ki bo obsegal otroške plesne delavnice ter lutkovno predstavo z naslovom Petkrat Pika. Ta bo predstavljala napoved Pikinega festivala v Velenju.

Vsi dogodki Festivala bodo za obiskovalce brezplačni.

Ker se pri nas harmonika še vedno povezuje predvsem z narodno-zabavno glasbo, jo želimo umestiti v drugačne okvire.

Direktor festivala Janoš Kern