Julian Lennon osebne spominke iz zgodovine Beatlov spreminja v nezamenljive žetone. To pomeni, da lahko služi, ne da bi se moral ločiti od predmetov samih – ti ostajajo v njegovi lasti. Foto: Reuters
Julian Lennon osebne spominke iz zgodovine Beatlov spreminja v nezamenljive žetone. To pomeni, da lahko služi, ne da bi se moral ločiti od predmetov samih – ti ostajajo v njegovi lasti. Foto: Reuters

Uspešnico liverpoolske četverice je leta 1968 napisal Paul McCartney, ki je hotel mladega Juliana Lennona potolažiti po ločitvi očeta Johna od njegove matere Cynthie; pesem je bila zato najprej naslovljena Hey, Jules.

Notni zapis v NFT-različici je predstavljen v obliki animacije, v kateri se besede postopoma vpišejo na stran, spremlja pa jo zvočni komentar Lennona mlajšega.

Nekateri Julianu Lennonu očitajo, da prodaja ekvivalent
Nekateri Julianu Lennonu očitajo, da prodaja ekvivalent "fotokopijam" izvirnih predmetov. Posel z glasbenimi spominki seveda vidi ogromen potencial v nezamenljivih žetonih. Foto: AP

"Če bi bil kupec, samo pogled na sliko zame ne bi bil dovolj," je za tiskovno agencijo AFP pred časom povedal Julian. "Zato sem želel dodati nekaj bolj osebnega. Zame sta to pisanje in pripovedovanje kančka zgodbe, ki je za podobami," je dodal.

Prodaja, ki jo je izvedla dražbena hiša Julien's, je vključevala tudi NTF-različico plašča, ki ga je John Lennon nosil na snemanju filma Magical Mystery Tour. Dosegla je 22.400 dolarjev.

Kriptomrzlica zajela svet umetnosti
NFT ali nezamenljivi žetoni so edinstveni digitalni predmeti z lastništvom. Čeprav je njihovo vsebino mogoče kopirati, je NFT "izvirnik" – podobno kot velja, da obstajajo številni natisi Mone Lize Leonarda da Vincija, medtem ko ima original samo muzej Louvre.

Vlagatelji in bogati zbiralci so v zadnjih mesecih zahtevali, da bi bili vključeni v najnovejšo digitalno mrzlico, ki se opira na enako tehnologijo veriženja blokov, ki poganja kriptovalute in je ni mogoče ponarediti ali z njo kako drugače manipulirati.

Na nedavnih dražbah so NFT-ji dosegli osupljive zneske, med drugim so pri Christie'su za 69,3 milijona dolarjev prodali delo digitalnega umetnika z imenom Beeple.