Velikanov latinoglasbe v živo ne boste mogli več poslušati, se pa zato cela vrsta izvajalcev posveča njunemu izročilu. Foto: AP
Velikanov latinoglasbe v živo ne boste mogli več poslušati, se pa zato cela vrsta izvajalcev posveča njunemu izročilu. Foto: AP
Celia Cruz
Celia Cruz: imenovali so jo kraljica salse. Foto: AP
Tito Puente
Plošče in aranžmaji Tita Puenteja so standardi v latino- in popglasbi. Bil je ambasador dobre volje, ki je z veseljem, talentom in energijo premoščal rasne, kulturološke in generacijske razlike. Foto: AP

110-letnica Grand hotela Union, ki jo bodo proslavili v pustnem slogu, je obenem vrnitev v čase legendarnih maškarad, ki so v istih prostorih potekale v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Od 19.00 naprej bodo tople ritme Karibov gnetli glasbeni gostje: violinist Alfredo de la Fé, vokalista Frankie Morales in Patty Padilla ter orkester Mercadonegro; v Slovenijo jih je privabil Brane Rončel.

O "slavljencih" večera
Celia Cruz (1925-2003) je bila nedvomno najboljša in najvplivnejša umetnica med pevkami v zgodovini latinskoameriške kulture. Imenovali so jo kraljica salse. Pela je v svojem maternem jeziku, španščini, in kljub temu za svoje ustvarjanje zbrala deset nominacij za grammyja, državno odlikovanje za dosežke v umetnosti ter častne doktorate univerze Yale ter univerze v Miamiju, kjer je bila njej v čast preimenovana tudi ulica.

In nato je tu še poosebljenje latinodžeza, štirikratni grammyjevec Tito Puente (1925-2000). Tita najbolje poznate kot avtorja skladbe Oye Como Va, še zlasti različico Carlosa Santane, ki jo je uvrstil na album Abraxas leta 1970, in je postala svetovna uspešnica. Prav tako je Carlos v zgodnjem obdobju svojega dela izbral Titovo Para los Rumberos in jo uvrstil na album Santana III (1971).

In kdo prihaja v Ljubljano?
Z igranjem na violino si je Kubanec Alfredo de la Fé prislužil štipendijo za študij na sloviti newyorški glasbeni šoli Julliard, ob tem pa nastopal najprej z orkestrom Metropolitanske opere, pozneje pa se je skupaj z orkestrom Joseja Fajarda posvetil salsi. Sledilo je sodelovanje z zvezdniki salse, med katerimi so bili seveda tudi Celia Cruz, Cheo Feliciano, Hector Lavoe in Ismael Miranda. Leta 1980 je postal glasbeni direktor znamenitega latinodžezovskega orkestra Tita Puenteja in z njim prepotoval svet. Prvič je v Sloveniji nastopil s svojim orkestrom v napolnjeni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma decembra leta 1994. Alfredo je bil s svojo violino prisoten tudi v svetovno odmevnem projektu Pavarotti and Friends.

Efrain "Frankie" Morales je glasbeno pot začel v newyorški španski četrti El Barrio, zdaj pa na vrhuncu svojega umetniškega ustvarjanja osvaja koncertne odre po vsem svetu. Frankiejeve najboljše vokalne posnetke je mogoče slišati tudi na albumih, kot sta Tito Puente Mambo Birdland in Masterpiece, zadnji album Tita Puenteja, na katerem je sodeloval z velikim Eddijem Palmierijem; oba albuma sta dobila nagrado grammy.

Patty Padilla je že leta 2001 ustanovila svojo lastno zasedbo, Azúcar Band From Colombia, in sicer v čast Celii Cruz, največji pevki salse vseh časov. Ta zasedba prinaša med ljudi tople ritme salse, zven bobnov kolumbijske cumbie, harmonike, čaje ter guacharace in širi veselje do merengueja in tropske glasbe. Trenutno skupaj z Alfredom de la Féjem pripravlja film o življenju Celie Cruz, v njem bo kraljici salse posodila svoj glas.