Bart van Lier in Big Band RTV Slovenija pripravljata dva koncerta. Po drevišnjem v Ljubljani, jim lahko jutri prisluhnete v Krškem. Foto: RTV SLO
Bart van Lier in Big Band RTV Slovenija pripravljata dva koncerta. Po drevišnjem v Ljubljani, jim lahko jutri prisluhnete v Krškem. Foto: RTV SLO
false
Program koncerta napoveduje med drugim tudi skladbo Rožnik, ki jo je podpisal znameniti Jože Privšek. Foto: Janez Kotar

Bart van Lier se je šolal na Hilversum Music Lyceumu, glasbeno kariero pa je začel s snemanjem komercialnih programov za potrebe radia in televizije. Z igranjem je nadaljeval v mnogih zasedbah, med drugim Tony Nolte TV-orkester, Vari Tansorchesters, Netherlands Jazz Orchestra, Varadansorkest, Slide Hampton' s 4trombone Group, septet Frans Elsen, Skymasters in mnogih drugi. Več kot tri desetletja je igral z uglednim Peter Herbolzheimer Big Bandom ter kot solist gostoval z nemškim WDR Big Bandom. Leta 1992 je postal stalni prvi trombonist in solist znamenitega Metropole Orchestra. Med njegovim sodelovanjem je bil orkester šestnajstkrat nominiran za nagrado grammy, dve pa je tudi osvojil. Bart vodi tudi lastne ansamble - Bart' s Bones in Trio Bart van Lier ter kvintet s trombonistom Iljom Reijngoudom.

Glasbi se posveča tudi kot pedagog. Predaval je na konservatorijih v Hilversumu, Haagu, Essenu, Rotterdamu in Amsterdamu, vodi glasbene delavnice po vsem svetu, je tudi avtor priročnika Coordination Training Program for Trombone.

Po nocojšnjem koncertu, ki se bo v Stari elektrarni začel ob 20.00, ga bodo jutri ponovili tudi v Kulturnem domu v Krškem. Obiskovalci obeh večerov bodo lahko prisluhnili nekaterim klasičnim džezovskim skladbam, kot so Come Rain Or Come Shine, All The Things You Are, These Foolish Things in The Meaning Of The Blues. Prav tako bodo na svoj račun prišli ljubitelji Bartovih sodobnikov, saj repertoar vključuje tudi skladbe, kot so All The Way avtorja Billa Holmana, Absolutely Knot avtorja Jiggsa Whighama in Conjubial Joya-Ilja Reijngouda. Manjkala ne bo niti skladba Rožnik, ki jo je napisal znameniti Jože Privšek, dve pesmi Big Banda RTV Slovenija pa bo izvedel tudi sam.

Fotografije v spodnji galeriji so s koncerta, ki so ga v soboto odigrali v Krškem.
foto: Goran Rovan