Rokovski legendi moči ne zmanjka. Foto: Reuters
Rokovski legendi moči ne zmanjka. Foto: Reuters

Sodeč po zapisu na Springsteenovi spletni strani, bodo koncerti na sporedu 28. in 29. januarja v Cape Townu in 1. februarja v Johannesburgu. Gre za del turneje Wrecking Ball, na kateri je "Boss" v zadnjem letu in pol že prepotoval del Združenih držav, Evrope in Latinske Amerike, po Afriki pa se bo napotil še v Avstralijo in na Novo Zelandijo.

Van Zandt je leta 1985 ustanovil gibanje Artists United Against Apartheid (Umetniki skupaj proti apartheidu). S Springsteenom, Bobom Dylanom in številnimi drugimi uglednimi osebnostmi iz sveta glasbe je posnel skladbo Sun City, ki je postala eden najprepoznavnejših simbolov boja proti strogemu rasnemu ločevanju v Južni Afriki. Sun City so s tem razglasili za kraj, kjer nihče izmed sodelujočih ne bi hotel nastopiti ("ain't gonna play Sun City!"). Šlo je namreč za zabavišče in igralniški kraj, ki je nastal na območju enega izmed bantustanov ("rezervatov" za temnopolte), tam pa so nastopili številni politično manj ozaveščeni glasbeniki.

Skladba z lepim zaslužkom
Skladbo je tedaj predvajala le približno polovica ameriških radijskih postaj, saj besedilo eksplicitno kritizira tedanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagana in njegovo politiko "konstruktivnega angažmaja". Pesem je bila prepovedana tudi v Južni Afriki. A kljub temu sta album in singel prinesla več kot milijon dolarjev zaslužka. Namenili so ga za projekte, ki so podpirali boj proti apartheidu.