Tudi Slovence so ganile nevzdržne razmere v sudanski pokrajini Darfur. Foto: Kinodvor
Tudi Slovence so ganile nevzdržne razmere v sudanski pokrajini Darfur. Foto: Kinodvor
Dar Fur - Vojna za vodo
V filmu Dar Fur - Vojna za vodo Tomo Križnar in Maja Weiss pojasnjujeta ozadje človeške katastrofe. Poglavitni vzrok za vojno ni nafta, temveč pomanjkanje vode. Foto: MMC RTV SLO

V podporo Darfurju je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekal dobrodelni koncert z naslovom Žur za Darfur. Na koncertu so med drugim sodelovali Vlado Kreslin, TerraFolk, Fake Orchestra, Pero Lovšin in Tomaž Pengov, udeležil pa se ga je tudi humanitarni koordinator darfurskih upornikov Suleimana Jammousa.

Na koncertu so nastopili še Severa in Gal Gjurin, Oko, Maša Kagao Knez in Lafi, Langa, Joseph Rakotorahalahi, Mc Exit, Hrošči, Chris Eckman, Godalika, Aleš Hadalin, Issiaka Sanu, Društvo Afriški center, Sekumady Conde, Boris Cavazza in Max Zimani.

Veliko zanimanje za film Dar Fur - Vojna za vodo
Koncert, katerega celoten izkupiček bo po zagotovilih organizatorjev namenjen Darfurju, so pripravili na pobudo aktivista in popotnika Toma Križnarja. Koncert je nadaljevanje opozarjanja na razmere v Darfurju, ki jo problematizira film Dar Fur - Vojna za vodo, režiserjev in scenaristov Toma Križnarja in Maje Weiss. Ta bo imel zaradi velike zanimanja v ljubljanskem Kinodvoru od 8. do 11. novembra še štiri dodatne projekcije.

Dar Fur - Vojna za vodo je prvi film o Darfurju, ki javnosti predstavlja dogajanje med uporniki pred podpisom mirovnega sporazuma med sudansko vlado in samooklicanim voditeljem SLA (Sudan Liberation Army) Minni Arcuo Minawijem maja 2006 v Abudži v Nigeriji in po njem. "Sporazum je bil zgolj politična farsa, s katero so si nekateri voditelji oprali roke pred domačo in svetovno javnostjo, saj se je genocid nad Darfurci nadaljeval že tri dni po mirovnem sporazumu," so o filmu zapisali organizatorji koncerta.

Tomo Križnar je, medtem ko je upornikom različnih frakcij SLA predstavljal slovensko mirovniško pobudo, snemal pogovore z glavnimi voditelji upornikov, begunci in civilnim prebivalstvom. Posnetki imajo veliko dokumentarno in zgodovinsko vrednost, saj kažejo, da vojna v Darfurju ni le vojna Darfurcev proti marginalizaciji ter pohlepu po nafti, ampak je predvsem vojna za vodo. Največje sudanske zaloge vode so v darfurskem gorovju Džebel Mari, kjer živijo Furi, največje žrtve vojne, so še zapisali organizatorji koncerta.

A. K.